
STUDIU. Reducerea timpului petrecut online este egală cu mai puțină singurătate și mai puțină depresie
Cu cât mai puțin folosim rețelele de socializare, cu atât mai fericiți suntem. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii Universității din Pennsylvania, autorii unui studiu bazat pe un experiment curios, informează TechCrunch.
・
În timpul acestui studiu experimental, 143 de elevi ai unei școli americane au fost divizați în două grupuri.
Elevii din primul grup au fost rugați să limiteze timpul petrecut online în fiecare zi la 10 minute per aplicație (Facebook, Snapchat și Instagram), în timp ce elevii din celălalt grup puteau folosi rețelele de socializare fără restricții.
Cele două grupuri au fost monitorizați timp de trei săptămâni de către echipa de cercetare.
Starea emoțională a fiecărui participant a fost evoluată săptămânal prin intermediul unor teste de depresie, sprijin social ș.a.m.d.Timpul petrecut online a fost măsurat cu ajutorul indicatoarelor iOS de utilizare a bateriei, care arată cum a fost folosită fiecare aplicație.
„După trei săptămâni, primul grup a manifestat o scădere importantă a nivelului de singurătate și depresie față de cel de-al doilea grup. Ambele grupuri au manifestat o descreștere a nivelului de anxietate, fapt ce denotă avantajele conștientizării. Descoperirile noastre sugerează că reducerea utilizării rețelelor de socializare la 30 de minute pe zi poate rezulta într-o îmbunătățire majoră a stării emoționale”.
Potrivit autorilor, această îmbunătățire are și o cauză concretă:
„Studiile cu privire la rețelele de socializare sugerează că fenomenul „comparațiilor sociale” are un impact enorm. Atunci când te uiți la viețile altor oameni, mai ales pe Instagram, e destul de ușor să ajungi la concluzia că viețile altora sunt mai bune decât viața ta. Odată ce reușești să devii mai puțin dependent de clickbait-urile de pe rețelele sociale, începi să dedici mai mult timp lucrurilor care te pot face să te simți mai bine”, citează TechCrunch.