Vlad Voiculescu, la Chișinău. Discursul complet al fostului ministru în guvernul Cioloș

Vlad Voiculescu, la Chișinău. Discursul complet al fostului ministru în guvernul Cioloș

Fostul Ministru al Sănătății din România, Vlad Voiculescu, a ținut un discurs la Chișinău, făcând apel la unitate în „ aceste vremuri grele”.  În continuare vă oferim discursul integral, rostit la Tekwill în cadrul evenimentului „Ignite Chisinau: The Future”. 

Nota: discursul a fost tradus din engleză.

„Sunt Vlad. Am 35 de ani. Jumătate din viața mea am trăit-o în Europa de Vest, iar cealaltă jumătate am trăit-o în Europa de Est. Sunt român și sunt european. Am fost bancher, am fost avocat, am fost antreprenor social, am fost ministru.

Publicitate

Țara mea sărbătorește o sută de ani. Au trecut o sută de ani de la momentul ei de glorie, de la ceasul ei de glorie. Acum o sută de ani, toți românii erau împreună, într-o singură țară numită România. Acum o sută de ani, o generație și-a împlinit visul, un vis la care generațiile anterioare nici nu au îndrăznit să se gândească. În această parte a Europei, noi nu suntem foarte îndrăzneți și nici visători. Probabil, acesta a fost unul dintre motivele pentru care istoria nu a fost bună cu noi.

În ultima sută de ani, am avut un război, am avut 50 de ani de comunism și am avut 30 de ani de politicieni corupți, în România și, probabil, în regiune. După tot acest timp, țara mea și poporul meu au rămas cu sechele.

În aceste zile în care democrația liberală este pusă la încercare în toată lumea, țara mea se confruntă cu una dintre cele mai mari crize politice din ultimii 30 de ani. În fiecare zi, mă gândesc la un proverb chinezesc, care de fapt este un blestem chinezesc, ce spune așa: „Să trăiești în vremuri interesante”. Noi trăim vremuri interesante, indiferent dacă ne place sau nu. Acesta este timpul schimbării, este timpul provocărilor și al pericolelor. Acesta este timpul în care energia noastră creativă este mai binevenită ca oricând și mai necesară ca oricând.

În aceste vremuri grele, noi nu avem voie să cedăm. Martin Luther King a spus, „Dacă nu poţi zbura, aleargă. Dacă nu poţi alerga, merge. Dacă nu poţi merge, târăşte-te. Orice ai face, trebuie să mergi înainte”. Este exact ceea ce trebuie să facem noi. În țara mea, noi nu zburăm și nici nu alergăm, însă, cel puțin, noi am mers în direcția bună în ultimele decenii. Eu cred că lumea a mers în direcția bună în ultimele decenii, până nu demult.

Până nu demult, când guvernele unor țări din lume au început să meargă în direcția opusă: împotriva statului de drept, împotriva libertății presei, împotriva dreptului la protest.

Noi nu avem voie să cedăm. În aceste timpuri ale schimbării, noi trebuie să fim împreună. Noi trebuie să fim împreună, în pofida faptului că noi nu ne putem direcționa toate forțele spre lucruri esențiale. Noi pierdem atât de multă energie, nu pentru economie, nu pentru educație, nu pentru sănătate, nu pentru a face astfel încât fiecare dintre noi să-și atingă potențialul, ci pentru a ne concentra pe evitarea dezastrului, pentru a-i opri pe cei care vor să ne dezbine.

Noi trebuie să rămânem uniți. Dacă suntem uniți, putem face lucruri mari. E ceva magic. Acum un an, eu și echipa mea am lansat campania pentru o casă magică, MagiCAMP, un refugiu pentru părinții copiilor diagnosticați cu cancer, părinții care vin din satele îndepărtate și care merg, împreună cu copiii lor, spre spitalele aflate în marile orașe din România. Noi am fost suficient de îndrăzneți ca să încercăm să adunăm 200.000 de euro de la 100.000 de oameni pe care i-am rugat să doneze 2 euro. 100.000 de oameni. Așa ceva nu s-a făcut în România până atunci. În doar trei săptămâni, am reunit 140.000 de donatori datorită cărora va fi ridicată nu o singură casă, ci zece case magice, în România întreagă și la Chișinău. Iată ce putem face împreună.

Așadar, în aceste vremuri grele noi suntem împreună. În aceste vremuri grele, noi construim împreună. Atunci când alții încearcă să ne dezbine, noi trebuie să fim împreună și să luptăm împreună. Noi trebuie să luptăm împotriva nedreptăților, noi trebuie să luptăm împotriva corupției, noi trebuie să luptăm pentru țara noastră. Noi trebuie să luptăm pentru Europa pentru că este singura cale înainte, pentru că ziua în care vom ceda va fi ziua în care vom pieri. Poate că acum ne târâm pe pământ, dar va veni timpul când ne vom ridica în picioare și vom merge din nou, vom alerga din nou și vom zbura din nou, împreună”.

Vlad Voiculescu este antreprenor în domeniul social, fost bancher și ex-Ministru al Sănătății în Guvernul României. Din 2014 a inițiat și a coordonat MagiCAMP – primele tabere de vară destinate copiilor cu cancer din România. În patru ani, proiectul MagiCAMP a reușit să ofere suport la peste 1000 de familii din țară. De asemenea, Vlad și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar al Bucureștiului în 2020.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal