FOTO. Reportaj: Își poartă prin viață pasiunea pe două roți. Povestea lui Dan Untura, bărbatul care și-a creat propria filozofie

FOTO. Reportaj: Își poartă prin viață pasiunea pe două roți. Povestea lui Dan Untura, bărbatul care și-a creat propria filozofie

Își trece palmele bărbătești peste fața încă adormită. Stropii moi și călduți îi învăluie plăcut pielea. Își ridică privirea și o fixează asupra celor doi ochi care îl privesc cu insistență din oglindă. Încă nu e ora șapte, iar ziua lui Dan Untura a început deja. Încă o zi în care își va seta priorități, va îndeplini task-uri și va fi fericit. De când a învățat să-și trăiască viața la intensitate maximă, încearcă să nu mai piardă vremea fără rost, iar această filozofie îl împlinește. Aproape la fel de mult cum îl împlinește pasiunea sa cea mare- motoarele.

„Conduc motocicletă de un sfert de secol. Prima motoretă și, apoi, prima motocicletă le-am primit cadou de la părinți, în anii de liceu. De atunci sunt pe 2 roți. Nu am condus permanent. Dar tot timpul am avut motocicletă acasă. Pe parcurs am schimbat mai multe. Fiecare interesantă și frumoasă în felul ei. Sper să ajung la aniversarea a 50 de ani pe motor, tot în șa”, spune Dan Untură.

...

Publicitate

Deși este un fel de promotor al acestui gen de activitate, spune cu modestie că nu face decât să împartă emoții. Alegerea rămâne întotodeana după fiecare om în parte:

„Nu fac promovare. Îmi împărtășesc emoțiile cu cei care vor să le primească. Cu siguranță că mulți dintre noi au amintiri din copilărie legate de motociclete. Cei care au avut părinți, bunici, ce aveau motociclete și au fost plimbați în atașe sau „pe bac" cred că știu despre ce vorbesc”.

...

Chiar dacă în viața de zi cu zi este șofer de automobil, Dan Untura recunoaște că motocicleta este jucăria copilului, care trăiește în inima fiecărui bărbat adult.

„Gentleman's Ride” este unul dintre evenimentele care stârnește admirație. Nu este nevoie să fii neapărat un amator de motoare pentru a privi cu plăcere dansul motocicletelor și perindarea costumelor clasice într-o combinație pe cât de neașteptată, pe atât de perfectă. Dan Untura spune că acest eveniment este încă o confirmare a necesității pasiunilor de suflet în viața fiecărui om:

„Suntem mulți, toți pasionați de motoare. Căutăm ocazii să petrecem frumos timpul alături de cei care gândesc ca noi și au aceleași pasiuni ca noi. De fapt, eu consider că, fiecare om trebuie să aibă o pasiune, un hobby. Ceva, ceea ce are să-i dea posibilitatea să își ia doza cea de enorfine de care are nevoie orice om”.

Recunoaște că prin evenimentele la care pune umărul își dorește să schimbe percepția societății despre bărbații care conduc motociclete. Dar mai ales, își propune să schimbe viziunea motocicliștilor despre ei înșiși.

...

„Gentlemanii sunt ‌oameni normali. Care sunt așa cum trebuie sa fie oricare cetățean- corecți, respectuoși, amabili și pozitivi. Un motociclist nu e obligatoriu sa fie ca un bădăran - bărbos, nespălat și arogant. El poate să poarte și sacou, nu doar geacă de piele. Acest look, probabil a fost preluat din filmele americane și cumva a prins rădăcini în spațiul ex-sovietic. În rândul motocicliștilor de la noi din țară există mulți băieți care nu se văd așa. Uite că, încet- încet, ne-am cunoscut unii pe alții, am devenit vizibili. Dar, de fapt, gentleman trebuie să vrea să fie oricare dintre noi. Așa e mai frumos și simplu de trăit. La bătrânețe nu are să-ți fie rușine de ceea ce ai făcut pe parcursul vieții”, spune Untura.

Bărbatul și-a conturat de-a lungul timpului propria filozofie de viață. A exclus din orarul său zilnic lucrurile care i se pare inutile, și încearcă să-și umple timpul cu elemente care îi definesc personalitatea.

...

„Ceea ce mă deosebește de mulți alții e că deja de mai mult de 10 ani nu pierd timpul la televizor ( telefon, tableta, laptop) și mă străduiesc ca fiecare oră din viața sa treacă cu folos. Ca sa fiu cinstit, on-line sunt mereu. Dar nu stau mai mult de vreo jumătate de oră zilnic, pe rețele și site-uri de noutăți. În rest, cu treabă. Weekend-ul foarte rar îl stau acasă- merg la atelierul de motociclete, ies cu familia și/sau prietenii în afara orașului, merg la evenimente (nu la nunți). Calatoresc mult. Și nu neapărat peste hotare. Caregoric, nu stau „pe divan". Timpul în atelier și călătoriile îmi înlocuiesc sala de forță. O consider pierdere de timp”, explică Dan Untura.

...

Zâmbește. Se uită la ceas. Acele metalice îi amintesc că are atâtea de făcut. Își duce fetele la școală, apoi cu pași egali se îndreaptă spre birou. Nu știe cu exactitate care îi sunt acțiunile de pe parcursul zilei pentru că obșnuiește să traiască așa cum simte. Această abordare îl împlinește. Aproape la fel de mult cum îl împlinește pasiunea sa cea mare- motoarele...

##related_news##

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal