
Atenționare Promo-LEX: Litigiile electorale de la parlamentare pot genera conflicte. Candu: Scrie foarte clar în lege
În cazul unor litigii electorale la alegerile parlamentare, care vor avea loc în baza noul sistem de vot, pot fi apărea unele conflicte de competență de jurisdicție a instanțelor de judecată. Este concluzia experților Asociației Prom-LEX, care au realizat o analiză în acest sens. Potrivit lor, dacă aceste neclarități legale nu vor fi rectificate, procesul electoral ar putea fi afectat. De partea cealaltă, președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că, în cazul unor astfel de conflicte, legea prevede cum pot fi ele depășite.
・
Argumentele Promo-LEX
Potrivit unei analize realizate de Promo-LEX, în perioada alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, examinarea litigiilor electorale poate genera conflicte de competență teritorială în 13 circumscripții uninominale. Și asta pentru că localitățile din aceeași circumscripție sunt atribuite la două sau chiar trei instanțe de judecată diferite. Mai mult, potrivit analizei, în cazul a patru circumscripții pot apărea conflicte de competență și la nivelul Curților de Apel.
Experții au menționat că, potrivit legislației actuale, procedura de soluționare a acestor conflicte de competență poate conduce la tergiversarea nejustificată a procesului de examinare a litigiilor electorale, care trebuie soluționate în 1-5 zile. Iar examinarea litigiului cu încălcarea competenței jurisdicționale poare duce la anularea hotărârii instanței de judecată.
Andrian Candu: „Scrie foarte clar în lege”
În cadrul unei conferințe de presă, l-am întrebat pe șeful Legislativului dacă e cazul ca legislația să fie modificată, așa cum sugerează experții Promo-LEX. „În legislație și, în mod special, în Codul de procedură civilă există prevederi care reglementează clar cum se atribuie competența unei instanțe și cum se soluționează eventuale conflicte de competență teritorială a instanțelor de judecată. Eu sunt sigur că dacă colegii de la Promo-LEX se vor uita atent nu doar la legislația electorală, dar la cea inclusiv legată de procedurile civile, cum este în cazul de față, o să găsească soluția juridică, ea este. În procedurile civile există reguli ce se întâmplă când există conflicte de competență teritorială între două instanțe, scrie foarte clar în lege”, a spus Andrian Candu.
Ce prevede legea?
Contactat de AGORA, directorul de programe din cadrul Asociației Promo-LEX Pavel Postica a menționat că experții au făcut însă referire la prevederile din Codul de procedură civilă, care reprezintă „o procedură birocratică suplimentară care durează”.
„În baza Codului de procedură civilă, „un reclamant poate intenta acțiuni în oricare din sediile instanței în a cărei rază teritorială se află domiciliul pârâtului”. De asemenea, „acțiunea împotriva unei persoane juridice se intentează în unul dintre sediile instanței în a cărei rază teritorială se află sediul persoanei juridice respectivă”. Pe de altă parte, avem un regulament al CEC-ului care spune că „contestațiile privind acțiunile sau inacțiunile concurentului electoral se depun direct în instanța de judecată în a cărei rază teritorială se află organul electoral care a înregistrat concurentul”. Noi avem aici conflictul de competență. Pe de o parte se face referire la organul electoral și raza teritorială a acestuia, pe de altă parte norma Codului de procedură civilă face referire la aria de acoperire a administrației publice locale și a instanței de judecată. În mod normal, aceste conflicte de competență, în limitele Codului de procedură civilă, pot fi soluționate, doar că ele durează în timp”, a declarat Pavel Postica.
Soluția experților
„Atunci când apare și procedura birocratică de a merge, înainte de examinarea în fond, la examinarea de competență teritorială, e mai complicat. De asta și am sugerat Parlamentului că este necesară modificarea cadrului legal. Am propus soluția tehnică exactă: contestațiile privind acțiunile sau inacțiunile concurenților electorali să fie depuse în instanța de judecată în a cărei rază se află organul electoral care a înregistrat concurentul. Adică, chiar dacă circumscripția e croită din localități din 3-4 unități administrativ-teritoriale sau care nimeresc sub incidența a 2-3 instanțe de judecată, să fie foarte clar – ne adresăm la instanța corespunzătoare. Asta e mai simplu și mai clar pentru toți participanții procesului electoral”, a spus Pavel Postica.