UPDATE 14 noiembrie Într-adevăr, există un aviz al Guvernului de completare a acestui proiect de lege care conține și această propunere. Mai multe detalii aflați AICI.

Agenția de presă rusă a scris că proiectul lui Buliga prevede ca pensionarul care trăiește peste hotarele țării trebuie să prezinte, la consulatul moldovenesc, un certificat care confirmă că e în viață.

După-amiază, Parlamentul moldovenesc a venit cu o reacție. „Regretăm distribuirea fake news și atenționăm că un proiect de lege legat de pensionarii care locuiesc în afara țării este înregistrat în Parlament și stipulează facilități suplimentare pentru această categorie de persoane. În particular, inițiativa legislativă semnată de Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga, prevede că persoanele care și-au stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale, depun cererea de pensionare și actele necesare la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din Republica Moldova, care se înregistrează în mod obligatoriu. Autoarea argumentează propunerea prin dreptul constituțional la pensie al cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de viza de reședință”, se arată într-un comunicat al Legislativului.

Ce prevede proiectul Valentinei Buliga

Documentul propus Parlamentului de către democrată prevede că pensionarul care s-a stabilit cu traiul într-o țară cu care R. Moldova nu are un acord de asigurări sociale, trebuie să depună actele pentru pensie la organul teritorial de asigurări sociale de la ultimul său domiciliu. În argumentarea sa, Buliga scrie că încearcă să ofere condiții egale pentru toți pensionarii, inclusiv cei care nu se află în țară.


Precizăm că potrivit CNAS, pensionarul trebuie să prezinte următoarele acte, pentru a beneficia de pensia pentru limita de vârstă.

  1. buletinul de identitate (în original şi copie);
  2. carnetul de muncă (în original şi copie) sau alte documente ce confirmă stagiul de cotizare;
  3. diploma de studii la secţia de zi a instituţiilor superioare de învăţământ (până la data de  01.01.1999) (în original şi copie);
  4. livretul militar (în original şi copie) sau acte ce confirmă perioada de îndeplinire a serviciului militar;
  5. documente ce confirmă perioada de îngrijire a unui invalid de grupa I sau a unui bătrân ce a atins vârsta de 75 de  ani (până la data de 01.01.1999);
  6. alte acte după caz.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!