Parlamentul European dezbate raportul cu privire la Republica Moldova: „Există o îndepărtare continuă de la standardele democratice”

Parlamentul European dezbate raportul cu privire la Republica Moldova: „Există o îndepărtare continuă de la standardele democratice”

Parlamentul European s-a reunit în ședință plenară pentru a dezbate raportul cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Raportorul, deputatul european Petras Auštrevičius, a transmis un mesaj clar Guvernului de la Chișinău și s-a declarat „îngrijorat de o îndepărtare continuă a Republicii Moldova de la standardele democratice”. 

„Sunt îngrijorat pentru că, în ultimii ani, se constată o îndepărtare continuă a Republicii Moldova de la standardele democratice europene. Regret că autoritățile moldovenești aleg să ignore avizul comun și recomandările unor instituții europene consacrate, printre care și Comisia de la Veneția. Sunt vizate mai ales recentele modificări aduse legii electorale. Parlamentul European și alte instituții europene au făcut tot posibilul pentru a-i explica Chișinăului că legislația în domeniul electoral nu trebuie schimbată și ajustată în anul dinaintea scrutinului electoral principal. Mă supăr foarte mult că nu s-a ținut cont de avizul organismelor europene. Mai mult, ne-au deranjat acțiunile de invalidare a alegerilor locale pentru funcția de primar general Chișinău și lipsa de transparență în cazul fraudei bancare de peste un miliard de dolari americani. Cred că cele două rapoarte trebuie publicate, iar responsabilii trebuie trași la răspundere”, a spus Petras Auštrevičius.

Schema de amnistie fiscală este „lipsită de logică”

Publicitate

„Pachetul de reformă fiscală dă naștere multor altor rezerve și îngrijorări. Se pare că schema de amnistie fiscală este lipsită atât de logică, cât și transparență. Uniunea Europeană nu a avut altă posibilitate decât să suspende asistența financiară pentru Moldova. Moldova pare să fie prima țara căreia i s-au impus, din partea Uniunii Europene, condiționalități atât de importante, cum ar fi suspendarea fondurilor de asistență. Faptele vorbesc de la sine. Stimați colegi, în timp ce noi transmitem acest mesaj Guvernului moldovean, oferim și o mână întinsă pentru colaborare cu Moldova și cu societatea civilă de acolo. Cred că împreună vom putea să ne atingem obiectivele comune”, a mai declarat eurodeputatul Auštrevičius.

Raportul Parlamentului European, care evaluează punerea în aplicare a Acordului de Asociere, este discutat în contextul împlinirii a patru ani de la semnarea documentului. Raportul a fost elaborat în urma întâlnirilor cu autoritățile de la Chișinău, cu liderii opoziției, membrii societății civile, dar și cu reprezentanți ai Comisiei Europene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal