În timpul ședinței Parlamentului European pe subiectul Acordului de Asociere, Johannes Hahn nu și-a putut ascunde dezamăgirea față de acțiunile autorităților centrale din Republica Moldova. 

„Uneori, am impresia că oamenii pretind să fie pro-europeni, pro-Occident, dar, când vine vorba de fapte, nu văd cum aplică ei valorile europene. Trebuie să luăm anumite decizii, dacă aproape toate recomandările noastre, nu doar sfaturile Comisiei Europene, ale Parlamentului European, dar și cele ale Comisiei de la Veneția nu au fost respectate. Trebuie să luăm măsuri. Credibilitatea noastră este în joc”, a declarat comisarul.

Hahn a îndemnat puterea de la Chișinău să întreprindă acțiuni în vederea implementării reformelor. 

„În toate contextele de lucru cu autoritățile moldovene, atragem atenția asupra nevoii de a continua reformele în beneficiul cetățenilor moldoveni. Așteptăm să fie întreprinse acțiuni urgente în domeniul investigării fraudei bancare, al luptei împotriva corupției la nivel înalt și nevoii de a asigura că următoarele alegeri parlamentare sunt desfășurate în mod corect și liber. Din păcate, nu am văzut progrese din partea Moldovei pentru a răspunde îngrijorărilor noastre”, a spus Johannes Hahn.

În discursul său, Hahn a pledat pentru o „recalibrare” a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, astfel încât moldovenii de rând să fie cei care vor beneficia de mai multă atenție din partea oficialilor de la Bruxelles și Strasbourg. 

„Ținând cont de lipsa angajamentelor Moldovei pentru a implementa obiectivele de reformă, propunem să reducem susținerea și să ne centrăm doar pe acele elemente care aduc beneficii directe cetățenilor pentru a duce la schimbări, spre exeplmplu, în ceea ce privește reforma mass-media, societatea civilă și ÎMM-uri. Pe măsura ce planificăm această recalibrare, suntem dispuși să oferim asistența, așa cum a fost ea inițial planificată, la nivelul Acordului de Asociere”, a spus Hahn. 

Comisarul european a precizat că blocul comunitar îi va sprijini aproape necondiționat pe cetățenii moldoveni:

„Nu doresc să fiu înțeles greșit. Dorim să continuăm să oferim asistență pentru a îmbunătăți viața cetățenilor moldoveni și suntem gata să ne implicăm, inclusiv cu mijloace financiare, dacă situația se va schimba. Acordăm atenția cetățenilor de rând. Cetățenii de rând nu trebuie să sufere în urma acestor evoluții politice. Fiți siguri că vom face tot ce ne stă în putere pentru a servi interesele cetățenilor moldoveni, indiferent ce guvern sau ce partid politic sprijină ei”.

Menționăm că astăzi Parlamentul European s-a reunit în ședință plenară pentru a dezbate raportul cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Documentul a fost elaborat în urma întâlnirilor cu autoritățile de la Chișinău, cu liderii opoziției, membrii societății civile, dar și cu reprezentanți ai Comisiei Europene.