Întrebat dacă a avut ocazia să vadă blindatele „anti-protest”, Jizdan a răspuns negativ, dar a precizat că mașinile au ajuns în Moldova. 

„Eu personal nu le-am văzut, am văzut doar niște poze. Ele sunt în Republica Moldova. Cei care sunt responsabili de restabilirea și asigurarea ordinii publice au nevoie de astfel de automobile”, a spus ministrul de Interne, invitatul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. 

Șeful de la Interne a precizat că cei de la Minister au dus tratative cu entități din mai multe țări în vederea procurării acestor mașini, doar că „turcii au fost mai deschiși”:

„Noi am solicitat automobile pentru a interveni în astfel de cazuri mai multor colegi de-ai noștri, mă refer la Jandarmeria Română, la carabinierii italieni, la colegii din Germania, Lituania, dar și la belarușii, ucrainenii și turcii. Turcii au fost mai deschiși și au adus aceste două mașini”, a spus Jizdan.

Blindatele vor fi testate la primul protest în masă?

„Această întrebare este o provocare. Haideți să fim cu ochii deschiși. Dacă cineva va folosi aceste mașini în timpul unui protest pașnic, oamenii care au făcut acest lucru trebuie să poarte răspundere. Aceste automobile pot fi utilizate doar în anumite condiții climaterice. E interzis să le folosești când e frig afară. Legea permite aplicarea acestor mașini atunci când protestul trece într-o fază mai violentă”, a declarat ministrul de Interne. 

Amintim că, în urma vizitei întreprinse la Chișinău de către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, Republica Moldova a primit două autospeciale de intervenție, asemănătoare celor folosite de către forțele de ordine turce în timpul protestelor din piața Taksim în 2013.

 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!