Promo-LEX subliniază că ideea camerelor video a fost propusă de Pavel Filip, la întâlnirea cu membrii CEC, pe 7 noiembrie. A doua zi, CEC deja insista că instalarea aparatelor de supraveghere „va îmbunătăți securitatea și corectitudinea procesului de votare și va crește transparența operațiunilor electorale desfășurate în ziua alegerilor”.

Astăzi, CEC organizează ședință extraordinară cu doar două subiecte în ordinea de zi. În ea este inclus proiectul de Hotărâre Cu privire la cerințele minime pentru echipamentul tehnic utilizat la procedura de înregistrare video în secțiile de votare.

„Planul de acțiuni al CEC pentru anul 2018, cât și Planul de Achiziții a Comisiei pe anul 2018 nu prevăd nici acțiuni și nici mijloace destinate instalării camerelor de luat vederi în șecțiile de vot”, notează Promo-LEX.

„Comisia nu a făcut publică nici o analiză a practicii electorale din ziua alegerilor care ar argumenta necesitatea instalării camerelor de luat vederi. În schimb, Comisia Electorală Centrală în repetate rânduri a semnalat alte multiple lacune legate de exercitarea atribuțiilor sale ce necesită mijloace financiare (suplinirea membrilor aparatului responsabil de verificarea geștiunii financiare a partidelor politice și campaniilor electorale, perfecționarea modulelor SIAS Alegeri, deschiderea SV suplimentare peste hotare, asigurarea acceșibilității SV etc.) pentru care cu regret nu au fost identificate resurse financiare”, mai spun experții.

În concluzie, Promo-LEX constată: 

 - ignorarea de către CEC a prevederilor legale în materie de transparență a procesului decizional, or acest subiect este unul important pentru desfășurarea alegerilor, respectiv, necesar de a fi supus consultărilor publice;

- suspiciuni rezonabile privind imixtiunea Prim-ministrului în activitatea CEC prin prezentarea de către acesta și acceptarea instantanee și practic punerea în aplicare de către Comisie a unui punct de vedere, pe care autoritatea electorală nu l-a abordat anterior și nu a considerat relevant și necesar de a-l introduce în planurile sale de perfecționare a legislației electorale;

- lipsa amendamentelor corespunzătoare în cadrul normativ, ce ar reglementa instalarea camerelor de luat vederi în incinta secțiilor de votare, lipsa discuțiilor publice cu părțile interesate, în special potențialii concurenți electorali, în special partidele politice;

- lipsa prevederilor referitor la instalarea camerelor video în legea organică, adică în Codul Electoral.

O serie de alte plusuri și minusuri pe care le-ar putea avea instalarea camerelor video în secțiilor de vot vedeți în documentul de mai jos:

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!