Vor înregistra doar anumite operațiuni electorale. Condițiile tehnice pentru folosirea camerelor video în secțiile de votare, aprobate de CEC

Vor înregistra doar anumite operațiuni electorale. Condițiile tehnice pentru folosirea camerelor video în secțiile de votare, aprobate de CEC

Astăzi membrii CEC au acceptat condițiile tehnice și conceptul de implementare a camerelor video. Precondiția a fost ca sistemul de înregistrare să nu atenteze la secretul de vot, la partea de intimitate și de liberă exprimare a votului. Echipamentul video va înregistra doar anumite proceduri electorale, ca de exemplu ce se întâmplă cu urna de vot - ca să nu fie admise încălcări sau fraude. Apoi, ne-am propus înregistrarea procesului de numărare a bueltinelor de vot și totalizarea rezultatelor”, a declarat Alina Russu.

Președinta CEC a adăugat că instituția va veni cu un regulament despre modul în care vor fi amplasate camerele video și care va fi unghiul de filmare a acestora.

Aceste reglementări vor fi avizate de către toate instituțiile administrației publice centrale specializate pe domeniu. În fiecare secție de votare se propune a fi montată o cameră video. Toate secțiile trebuie să conțină aceleași echipamente și logistică electorală”, a spus Russu.

Potrivit CEC, instalarea camerelor de înregistrare video va crește transparența procesului electoral, iar Guvernul și-a manifestat deschiderea de a susține financiar inițiativa.

„Instalarea aparatelor de supraveghere va îmbunătăți securitatea și corectitudinea procesului de votare și va crește transparența operațiunilor electorale desfășurate în ziua alegerilor în cadrul secțiilor de votare, în acest fel va crește implicit și nivelul de încredere al întregii societăți în procesul electoral.

Montarea camerelor video în secțiile de votare nu trebuie să compromită secretul votului. Instalarea acestora va fi reglementată în așa fel, încît să nu vizeze cabinele de vot, listele electorale ori să afecteze intimitatea alegătorilor și datele lor cu caracter personal. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, iar în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor”, se arată într-un comunicat al Comisiei Electorale Centrale.

Achiziționarea echipamentelor necesare va fi efectuată din contul bugetului destinat organizării și desfășurării alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Amintim că ideea instalării camerelor de luat vederi în secțiile de votare a fost transmisă membrilor CEC de către premierul Pavel Filip, în cadrul unei întâlniri avute cu aceștia la începutul lunii noiembrie.

Tot astăzi, membrii CEC au aprobat bugetul instituției pentru anul 2019, în care sunt incluse și costurile pentru scrutinul parlamentar, dar și cel local general din 2019.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal