
Expert-Grup, despre riscurile pentru economia națională în cazul reducerii orelor de funcționare a grădinițelor
Scurtarea eventuală a orelor de funcționare a grădinițelor va reduce disponibilitatea forței de muncă de a lucra în sectorul privat. Astfel, se vor determina venituri mai mici în familiile cu copii și în bugetul de stat, dar și noi riscuri pentru investitorii străini și economia națională, notează Centrul Analitic Independent Expert-Grup.
・
În contextul în care autoritățile examinează inițiativa ca grădinițele să treacă la un program de activitate redus, Expert-Grup vine cu noi argumente și recomandări pentru Guvern și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Aceștia sugerează ca regimul actual divers de funcționare a grădinițelor să fie păstrat și chiar să extindă ulterior numărul de grădinițe cu program lung de ore, în special în municipiul Chișinău și alte orașe.
Experții recomandă Guvernului să considere impactul negativ pe care l-ar avea o eventuală scurtare a orelor de activitate a grădinițelor de 12 ore - pentru familiile cu copii, angajatori/ companii locale și cu capital străin, dar și bugetul de stat și întreaga economie națională; în special în condițiile în care în anul 2017 în Republica Moldova a fost înregistrată cea mai joasă rată a natalității din ultimii 25 de ani.
Această inițiativă va reduce disponibilitatea angajaților de a activa în sectorul privat (în condițiile insuficienței forței de muncă în majoritatea sectoarelor economiei - o plângere frecventă din partea investitorilor străini în Republica Moldova), dar și va afecta negativ veniturile angajaților și familiilor cu copii, dar și a bugetului de stat. Grădinițele se află lângă casă și durează mult drumul spre sau de la sectorul de muncă, iar mulți angajați lucrează ore diferite (schimbând și câteva locuri de muncă/ sectoare de activitate pe parcursul celor câțiva ani de grădiniță).
Disponibilitatea și orarul de funcționare a grădinițelor riscă de asemenea să determine negativ numărul de copii pe care îi planifică o familie, în condițiile în care în anul 2017 a fost înregistrată cea mai joasă rată a natalității din ultimii 25 de ani, cu tendință continuă de scădere prognozată și mai departe pentru 2018-2020.
Contrar inițiativei originale - se recomandă invers: extinderea numărului de grădinițe care lucrează 12 ore în orașul Chișinău și alte localități economic active, unde există mai multe locuri de muncă – o creștere graduală până la minim 30% în fiecare sector (o măsură ușor de implementat deoarece toți educatorii din grădinițele de stat deja lucrează în 2 schimburi a câte 7-8 ore, iar alt personal nu este nevoie să se rețină seara).
Citește și: Grădinițele vor trece la un program de zece ore pe zi.