„Moldova este prinsă în capcană de către interese oligarhice. Puterea economică și politică se află în mâinile unui grup mic de persoane care își exercită influența asupra Parlamentului, a Guvernului, a partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului judiciar și mass-media”, scrie în document.

Eurodeputații au îndemnat autoritățile de la Chișinău să facă față acestor îngrijorări, subliniind că „sprijinul financiar din partea Uniunii Europene trebuie acordat doar după ce vor avea loc alegerile parlamentare din februarie, cu condiția că scrutinul este desfășurat în conformitate cu standardele recunoscute internațional și evaluat de către organismele internaționale de resort”.

„Până ce vor fi înregistrate progrese substanțiale în standardele democratice, mijloacele destinate programelor de suport bugetar trebuie realocate pentru a sprijini societatea civilă din Moldova și mass-media independentă”, scrie în textul rezoluției. 

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, a precizat că „viitorul relațiiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova depinde foarte mult de modul în care vor fi desfășurate viitoarele alegeri parlamentare”.

„Nu contează cine vor fi cei care vor câștiga, contează cum ei vor câștiga”, a precizat oficialul.