Procedura de suspendare din funcție a președintelui, prevăzută în noul regulament al Parlamentului

Procedura de suspendare din funcție a președintelui, prevăzută în noul regulament al Parlamentului

Parlamentul Republicii Moldova urmează să activeze după un nou regulament, numit Codul regulilor și procedurilor parlamentare. Până atunci, documentul urmează a fi examinat și aprobat în Legislativ. În noul regulament se găsesc prevederi ce țin, de exemplu, de asigurarea interimatului temporar al președintelui Republicii Moldova și situațiile în care acesta poate fi instituit. Asta după ce actualul șef al statului, Igor Dodon, a fost suspendat temporar din funcție deja de patru ori.

Potrivit proiectului, elaborat de democrații Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Raisa Apolschii, interimatul temporar al funcției de președinte urmează a fi asigurat fie de președintele Parlamentului, fie de prim-ministru, fără degrevarea din funcție a șefului statului. În caz de concediu, de plecare într-o vizită privată peste hotare sau în caz de boală, interimatul temporar este instituit prin decretul șefului statului.

Iar în caz de deces, demisie, suspendare din funcție de către Parlament, în cazul imposibilității exercitării temporare a atribuțiilor sau în cazul blocajului instituțional, interimatul temporar este instituit printr-o dispoziție a președintelui Parlamentului. În aceste situații, șeful Legislativului este obligat să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea interimatului funcției de președinte.

Publicitate

Totuși, în document se mai menționează că, în cazul interimatului temporar, nu poate fi dizolvat Parlamentul, nu pot fi numiți sau revocați miniștrii, nu pot fi numiți sau demiși din funcție judecătorii, la fel, nu pot fi numiți sau rechemați ambasadorii.

Proiectul prevede și procedura de suspendare a șefului statului. Inițiativa poate fi înaintată de cel puțin o treime din deputați, fiind însoțită de avizul Curții Constituționale în acest sens. Hotărârea de suspendare și inițierea demiterii președintelui se adoptă cu votul a două treimi din numărul deputaților aleși. Această hotărâre se remite Comisiei Electorale Centrale, care urmează să organizeze un referendum în acest sens.

Totodată, șeful statului poate fi pus sub acuzare prin ridicarea imunității, suspendarea din funcție și aprobarea demersului respectiv al Procurorului General. Și în acest caz, pentru ridicarea imunității, este nevoie de voturile a două treimi din numărul deputaților.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal