Autorii raportului îndeamnă autoritățile de la Chișinău să ducă la bun sfârșit curățarea sectorului bancar, în conformitate cu noul cadru reglementar. 

„Pentru a consolida stabilitatea financiară, trebuie finalizat procesul de eliminare a acționarilor netransparenți din a doua cea mai mare bancă, care rămâne sub administrația temporară a BNM”, scrie în raport.

Pe lângă aceasta, trebuie continuată implementarea programului de reforme susținute de Fondul Monetar Internațional, scrie sursa. 

„Implementarea reformelor structurale și a politicilor macroeconomice stabilite în program este un lucru esențial pentru a menține încrederea investitorilor și pentru a primi sprijin financiar din partea partenerilor internaționali de dezvoltare”. 

În iulie 2018, Fondul Monetar Internațional a decis să împrumute Republicii Moldova încă 33.8 de milioane de dolari, în conformitate cu prevederile actualului acord de finanțare, aprobat în noiembrie 2016. Până acum, Moldova a primit 113.3 de milioane de dolari SUA în patru tranșe, dintr-un total de 178.7 de milioane de dolari. 

La începutul lunii noiembrie, BERD a estimat creșterea economiei moldovenești la 4.0% în anul 2018. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!