„Acum toată lumea crede că e un pas electoral”. Reforma salariilor bugetarilor, votată în prima lectură de către deputați

„Acum toată lumea crede că e un pas electoral”. Reforma salariilor bugetarilor, votată în prima lectură de către deputați
Foto: Constantin Grigoriță


Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și l-a votat în prima lectură. Deputații au discutat aprins proiectul, iar ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a stat mai mult de o oră la tribuna centrală, răspunzând la întrebările aleșilor poporului. În timp ce PLDM, PL, PCRM și PSRM au afirmat că proiectul este „un pas electoral”, deputații guvernării au lăudat proiectul, spunând că este unul care „arată efortul Guvernului Filip și e un proiect mult-așteptat de cetățeni”. 

Liberalul Lilian Carp a întrebat dacă reforme prevede bani în plus de la bugetul de stat, sau aceasta s-a făcut din contul sporurilor nereglementate. „Ne duce la ideea că majorări se vor face, dar nu vor mai fi sporuri. Noi avem cazuri când salariul e de 3 mii, iar sporurile sunt de 5 mii. Așa că trebuie să știm: dacă majorările sunt de 7%, atunci se ridică salariile la nivelul sporurilor?”, a întrebat el. Potrivit ministrului Armașu, în bugetul de stat vor fi alocate 1,3 miliarde de lei pentru reformă, iar în interiorul fondului de salarizare au avut loc optimizări.

„Tindem să micșorăm diferența dintre cel mai mic și cel mai mare salariu. Ne dăm seama că cei care au avut cele mai mari salarii vor avea creșteri nesemnificative sau deloc, iar cele mai mici vor crește mai mult. Am evaluat 1.800 de posturi ca eșantion reprezentativ pentru a face grila unică”, a specificat ministrul.

„Majoritatea instituțiilor au temerea că, atunci când o persoană va fi eliberată și se va angaja alta, salariul de funcție poate fi mai mic. De ex, salariul un șef de direcție va fi mai mic decât cel a unui de șef de secție, dacă acesta va fi angajat după intrarea în vigoare a legii”, a comentat deputatul Ștefan Creangă.

Armașu a precizat, în acest sens, că persoana angajată mai târziu va primi doar salariul stabilit prin lege. „Situația se întâlnește doar la angajații care au primit salarii foarte mari până acum”, a punctat ministrul.

„Sigur că necesitatea majorării salariilor bugetarilor nimeni nu o pune la îndoială, altfel nu vom mai avea socialiști. trebuie de mai făcut ordine în sistem ca adaosurile să nu fie de 70-80%, iar salariile de bază - 20%. Dar reforma trebuia să o faceți la început de mandat. Acum sigur că toată lumea crede că e un pas electoral”, a comentat liderul PSRM, Zinaida Greceanîi.

Precizăm că proiectul stabilește un sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar și cuprinde principiile, regulile şi procedurile de stabilire a drepturilor salariale în raport cu ierarhia funcţiilor din sectorul bugetar. Noile reglementări definesc salariu lunar ca retribuţie bănească care include salariul de bază şi toate sporurile, premiile şi alte drepturi salariale acordate suplimentar fiecărei categorii de personal din sectorul bugetar. Salariu de bază va fi un element din partea fixă a remuneraţiei lunare la care are dreptul personalul din unităţile bugetare, corespunzător clasei de salarizare, în funcţie de categoria de calificare și vechimea în muncă. Treaptă de salarizare va include nivelul salariului de bază raportat la vechimea în muncă. 

Valoarea minimă de referinţă pentru cea mai joasă clasă de salarizare se propune a fi stabilită la nivel de 1500 lei pentru majoritatea categoriilor de angajaţi în sectorul bugetar. Costul implementării proiectului în instituţiile finanţate din bugetul de stat şi bugetele locale se estimează, pe termen mediu, (anii 2019-2021) la 3 950 mii. lei. Mijloacele sunt prevăzute în Cadrul bugetar pe termen mediu. Către anul 2021 se preconizează o creştere de circa 30 % a salariului mediu lunar pentru angajaţii instituţiilor finanţate din bugetul de stat şi de peste 55 % - celor din bugetele locale.

Noul sistem se propune să intre în vigoare la 1 decembrie curent. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie votat și în a doua lectură.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Reacția Procurorului General, după ce Ion Ceban a anunțat că este urmărit

Reacția Procurorului General, după ce Ion Ceban a anunțat că este urmărit

Ar fi cerut 200 de euro mită de la un șofer. Doi polițiști din Cantemir, denunțați la CNA

Ar fi cerut 200 de euro mită de la un șofer. Doi polițiști din Cantemir, denunțați la CNA

Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență

Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență

Advertoriale
REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 2
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
 • 3
  Alegeri în Rusia: Partidul pro-Kremlin Rusia Unită se află în fruntea rezultatelor preliminare
 • 4
  Rusia: O persoană necunoscută a deschis focul asupra profesorilor și studenților din cadrul Universității din Perm. Sunt morți și răniți (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.