„Sugerez o idee mai mult pentru PDM, care văd că a epuizat deja toate ideile și nu mai au ce propune societății. De ce să nu majorați salariul de 10 ori la toți, fără niciun fel de grilă. Omul primește bani și ce face cu ei? Se duce și își hotărăște problemele, cumpără, plătește. Banii aceștia vin înapoi sub formă de impozite, de alte plăți. Agenții economici procură altă marfă, marfa aceasta iarăși circulă. Într-un volum al lui Karl Marx este formula câți bani trebuie să fie în țară. Nu câți vrea „Cioflea” (n.r. guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea), câți vrei matale (n.r. ministrul Finanțelor, Octavian Armașu). De ce umblați voi cu 30 de capici, cu 30 de lei. Toate schemele acestea de salarizare nu corespund realitățile. Eu am ascultat un interviu tare simpatic cu dvs, dar de ce noi nu facem în felul următor: în întreprinderile de stat sunt conducători care primesc 50-70 de mii de lei. Și la el ora are 60 de minute, și la muncitorii de rând, și la asistenta medicală, și la educatoarea din grădiniță. Ei nu lucrează și nu transpiră mai mult”, a declarat Vladimir Voronin.

Mai mult, comunistul a propus ca salariul bugetarilor să nu fie mai mare decât cel al șefului statului. „Sunt țări în care se interzice ca salariul cuiva să fie mai mare decât salariul președintelui acestei țări. Când vom face acest lucru. De ce noi ne bâlbâim și în fiecare zi umblăm cu salarizarea asta. Oamenii au sărăcit complet. Dați să facem ceva radical, o revoluție cu această salarizare. Acum magazinele sunt ca niște muzee. Oamenii vin și nu pot cumpăra nimic, fiindcă n-au bani”, a explicat acesta.

„Noi majorăm fondul de salarizare în limita posibilităților. Nu putem să promitem salarii mai mari și să nu le putem plăti. Sunt de acord că majorarea salariilor ar crește consumurile, iar asta ar conduce la creșterea economică. Dar eu cred că un instrument mai eficient sunt investițiile. În ceea ce ține de întreprinderile de stat, ele nu sunt obiectul acestei legi. Salariile acolo se stabilesc în funcție de profitabilitatea întreprinderii”, a spus șeful de la Finanțe, Octavia Armașu.

Potrivit noului sistem de salarizare, care va intra în vigoare începând cu 1 decembrie curent, dacă va fi votat și în a doua lectură, salariul minim al bugetarilor va fi de 2.000 de lei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!