FOCUS. Voronin: „Magazinele sunt ca niște muzee. Oamenii nu pot cumpăra nimic”. Iată soluția comunistului

FOCUS. Voronin: „Magazinele sunt ca niște muzee. Oamenii nu pot cumpăra nimic”. Iată soluția comunistului

Comunistul Vladimir Voronin a propus guvernării să majoreze salariile bugetarilor de 10 ori. Declarația a fost făcută în timpul dezbaterilor din Parlament pe marginea noului sistem de salarizare în sectorul public, care a fost aprobat în prima lectură. În replică, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a spus că fondul de salarizare este majorat în limita posibilităților.

„Sugerez o idee mai mult pentru PDM, care văd că a epuizat deja toate ideile și nu mai au ce propune societății. De ce să nu majorați salariul de 10 ori la toți, fără niciun fel de grilă. Omul primește bani și ce face cu ei? Se duce și își hotărăște problemele, cumpără, plătește. Banii aceștia vin înapoi sub formă de impozite, de alte plăți. Agenții economici procură altă marfă, marfa aceasta iarăși circulă. Într-un volum al lui Karl Marx este formula câți bani trebuie să fie în țară. Nu câți vrea „Cioflea” (n.r. guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea), câți vrei matale (n.r. ministrul Finanțelor, Octavian Armașu). De ce umblați voi cu 30 de capici, cu 30 de lei. Toate schemele acestea de salarizare nu corespund realitățile. Eu am ascultat un interviu tare simpatic cu dvs, dar de ce noi nu facem în felul următor: în întreprinderile de stat sunt conducători care primesc 50-70 de mii de lei. Și la el ora are 60 de minute, și la muncitorii de rând, și la asistenta medicală, și la educatoarea din grădiniță. Ei nu lucrează și nu transpiră mai mult”, a declarat Vladimir Voronin.

Mai mult, comunistul a propus ca salariul bugetarilor să nu fie mai mare decât cel al șefului statului. „Sunt țări în care se interzice ca salariul cuiva să fie mai mare decât salariul președintelui acestei țări. Când vom face acest lucru. De ce noi ne bâlbâim și în fiecare zi umblăm cu salarizarea asta. Oamenii au sărăcit complet. Dați să facem ceva radical, o revoluție cu această salarizare. Acum magazinele sunt ca niște muzee. Oamenii vin și nu pot cumpăra nimic, fiindcă n-au bani”, a explicat acesta.

Publicitate

„Noi majorăm fondul de salarizare în limita posibilităților. Nu putem să promitem salarii mai mari și să nu le putem plăti. Sunt de acord că majorarea salariilor ar crește consumurile, iar asta ar conduce la creșterea economică. Dar eu cred că un instrument mai eficient sunt investițiile. În ceea ce ține de întreprinderile de stat, ele nu sunt obiectul acestei legi. Salariile acolo se stabilesc în funcție de profitabilitatea întreprinderii”, a spus șeful de la Finanțe, Octavia Armașu.

Potrivit noului sistem de salarizare, care va intra în vigoare începând cu 1 decembrie curent, dacă va fi votat și în a doua lectură, salariul minim al bugetarilor va fi de 2.000 de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal