Pentru aderarea la Uniunea Vamală/Uniunea Euroasiatică au optat 37% din respondenți.


Sondajul arată că locomotiva vectorului european sunt tinerii. Dezagregate pe categorii de vârste, rezultatele arată că 69% din tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani ar alege UE, în timp ce pentru Uniunea Euroasiatică ar opta 23%.

Și pentru 53% din respondenții de 30-49 de ani UE este o opțiune mai plauzibilă.

Altfel stau lucrurile în cazul celor în etate. La categoria de vârstă 50+ Uniunea Euroasiatică deține întâietatea, fiind preferată de 43% din respondeți, în comparație cu cele 38 la sută pentru UE. 


Dacă astăzi ar avea loc un referendum pentru aderarea la NATO, cetățenii Republicii Moldova ar fi în continuare împotrivă. Cu toate acestea, se atestă o scădere a procentajului celor care sunt împotriva blocului militar nord-atlantic.


Federația Rusă, urmată de blocul comuniar european, sunt considerate cei mai importanți parteneri economici ai Republicii Moldova de către respondenții sondajului.

Aceeali tendință se păstrează la capitolul parteneri politici, unde putem remarca și prezența României pe locul trei.

Deși Rusia este văzută ca un important partener economic și politic, această țară este percepută și ca o amenințare de 22 la sută din respondenți. Alți 15% consideră că Statele Unite ale Americii ar reprezenta o amenințare pentru R. Moldova.


Potrivit IRI, sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.503 persoane adulte, rezidente în R. Moldova, din toate regiunile republicii. Marja de eroare este de 2,5%.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!