Verdict istoric: Ultimii doi lideri ai khmerilor roșii, găsiți vinovați de genocid, au fost condamnați la închisoare pe viață

Verdict istoric: Ultimii doi lideri ai khmerilor roșii, găsiți vinovați de genocid, au fost condamnați la închisoare pe viață

Această condamnare încheie un proces care va fi probabil ultimul intentat unor foşti membri ai regimului ultramaoist.

În pofida atrocităţilor comise la scară largă din 1975 în 1979, premierul Hun Sen - el însuşi un fost cadru khmer roşu - a cerut în mai multe rânduri ca niciun suspect să nu fie trimis în judecată, insistând asupra faptului că acest lucru ar putea să provoace tulburări în regat.

Cei doi acuzaţi - ideologul regimului Nuon Chea, în vârstă de 92 de ani, şi şeful statului Kampuchea Democrată, Khieu Samphan, în vârstă de 87 de ani - au fost găsiţi vinovaţi de „genocid”, o faptă stabilită pentru prima oară de acest tribunal internaţional, la 40 de ani de la căderea regimului.

Ideologul regimului Nuon Chea, „a avut o contribuţie semnificativă la comiterea unor crime”. „El deţinea puterea de decizie ultimă” împreună cu Pol Pot, a declarat judecătorul Nil Nonn.

Khieu Samphan era „faţa” mişcării ultramaoiste.

Nuon Chea, care poartă ochelari fumurii, a ascultat verdictul într-o celulă special amenajată în tribunal, din cauza sănătăţii sale fragile. În schimb, Khieu Samphan se afla în sală.

Câteva sute de persoane - inclusiv din minoritatea musulmană cham şi călugări budişti - erau de asemnea prezente.

„Khmerii roşii au asasinat aproape 50 de apropiaţi de-ai mei. Sufăr mult”, a declarat pentru AFP Math Sos, un musulman cham în vârstă de 75 de ani.

Nuon Chea şi Khieu Samphan compar în CETC din 2011, însă, într-o încercare de accelerare a procedurii, cu scopul de a se pronunţa cel puţin un verdict înaintea morţii lor, având în vedere amploarea acuzaţiilor, dezbaterile au fost scindate în mai multe procese.

La finalul primului proces, care s-a concentrat asupra „crimelor contra umanităţii”, cei doi au fost condamnaţi, în 2014, la închisoare pe viaţă, o pedeapsă confirmată în apel în 2016.

Acest al doilea proces, în care s-a dat verdictul vineri, vizează acuzaţii de „genocid” al vietnamezilor şi minorităţii musulmane cham.

Procesul nu priveşte masacrele - în masă - ale khmerilor, comise de către khmeri, care nu sunt considerate de ONU un genocid.

Între 100.000 şi 500.000 de etnici cham - dintr-un total de 700.000 - au fost ucişi din 1975 în 1979 - prin arderi de exemplare de Coran, înnecări colective - de către regimul lui Pol Pot.

Aproximativ 200 de membri ai minorităţii musulmane asistau la citirea hotărârii judecătoreşti, potrivit lui Neth Pheaktra, un purtător de cuvânt al CETC, notează sursa citată.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal