Iată principalele concluzii ale comisiei de anchetă, cărora le-a dat citire deputatul Igor Vremea, după o oră de raport în plenul Parlamentului.

- Fundația „Open Dialog” și Silk Road sunt înregistrare în Polonia de Ludmila Kozlowska, deținătoare a dublei cetățenii și de soțul ei Bartos Kramek. Ambele fundații sunt finanțate din tranzacții cu proveniență militară din Federația Rusă, plăți din zone offshore cu proveniență dubioasă, din Laundromatul Rusesc și azer.

- Mecanismul prin care se finanțează FOD are semnalele unei spălări de bani.

- Scopul declarat al FOD este apărarea democrației în țările post-sovietice, dar în realitate ei fac lobby pentru persoane cu trecut dubios, cu avere din spălare de bani și urmărite penal sau condamnate. Ei sunt dependenți de agenți secreți din Federația Rusă și sunt un instrument de soft power. Ei sunt o armă strategică sofisticată care slăbește poziția geostrategică a statelor în interesele Federației Ruse.

- Fundația a contribuit la influențarea opiniei eurodeputaților în privința Moldovei.

- Fundația Ludmilei Kozlowska s-a ocupat de loobarea suspendării de către UE a macrofinanțării și influențarea eurodeputaților de luare a au unei poziții și mai dure față de R. Moldova, în cadrul ultimei rezoluții adoptate în Parlamentul European.

- Unii actori ai scenei politice din R. Moldova s-au lăsat atrași de activitățile diversioniste ale FOD. PAS, PPDA și liderii lor au beneficiat de bani ilegali din partea FOD și nici nu au declarat aceste finanțări. 

- A fost constatată o lipsă de decizie CEC față de încălcările menționate mai sus. Se propune o verificare minuțioasă a instituțiilor responsabile de suprabvegherea procedurii finanțării partidelor politice.

- Guvernul va înainta Parlamentului propuneri de îmbunătățire a legii în privința eliminării lacunelor care permit finanțarea ilegală a partidelor politice.

- Se recomandă sancționarea persoanelor care au admis virarea sumelor ilegale în bugetul de stat. Se recomandă CEC să analizeze pe larg și să propună parlamentului soluții pentru îmbunătățirea cadrului legal.

- Se recomandă Procuraturii să examineze legătura persoanelor cu această fundație inclusiv prin prisma trădării de patrie. MAI să aducă la cunoștința corpului diplomatic despre restricțiile de finanțare externă a partidelor politice. Prezentul raport va fi adus la cunoștința Consiliului Europei, OSCE și altelor instituții internaționale.

Vom reveni cu detalii.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!