VIDEO. Deputat socialist, despre finanțarea fundației „Open Dialog” de către serviciile secrete ruse. „Sunt doar presupuneri”

VIDEO. Deputat socialist, despre finanțarea fundației „Open Dialog” de către serviciile secrete ruse. „Sunt doar presupuneri”

Deși socialiștii s-au remarcat prin viziunile pro-ruse, aceștia au căzut de acord cu raportul Parlamentului pe marginea fundației „Open Dialog”. Mai exact, comisia de anchetă a declarat că fundația ar fi fost folosită ca un instrument al serviciilor secrete rusești, pentru destabilizarea situației politice din mai multe state, printre care și Republica Moldova. În timpul dezbaterilor pe marginea raportului, deputații PSRM nu au adresat nicio întrebare. Vedeți mai jos cum explică acest lucru socialistul Vladimir Odnostalco.

Vladimir Odnostalco: În ceea ce ține de raportul de azi, bineînțeles că nu susținem atunci când liderii politici, partidele politice sunt finanțate din exterior.

Reporter AGORA: În timpul prezentării raportului s-a spus că Federația Rusă a utilizat fundația „Open Dialog” ca un instrument de soft power, ca un instrument strategic prin care să slăbească poziția statelor în fața Federației Ruse, inclusiv în cazul RM. Adică sunteți de acord că Rusia folosești astfel de mijloace?

Publicitate

V. Odnostalco: Eu cred că la această întrebare vă poate răspunde mai bine raportorul, dl Vremea. El știe mai bine care parte a raportului este publică și care este secretă.

Reporter: Dar considerați că Rusia folosește astfel de mijloace?

V. Odnostalco: Eu cred că nu este adevărat. Nu poate să fie. În orice caz, partidul nostru nu este finanțat din surse externe. Dacă sunt presupuneri sau bănuieli în privința altor partide, este nevoie de decizia instanțelor de judecată, a Procuraturii, care sunt competente.

Reporter: Nu este vorba despre finanțarea partidelor. În partea publică a raportului se spune că Rusia folosește, prin agenții săi, astfel de fundații ca un instrument strategic.

V. Odnostalco: Eu nu pot să comentez presupuneri.

Reporter: Dar sunteți de acord cu raportul?

V. Odnostalco: Nu pot să comentez presupuneri. Este doar decizia oficială a instanței de judecată. Restul sunt presupuneri.

Comisia parlamentară de anchetă care a cercetat presupusa imixtiune a Fundației „Open Dialog” (FOD) și a Ludmilei Kozlowska în treburile interne ale R. Moldova a prezentat Parlamentului, vineri, concluziile raportului, o parte a ședinței fiind secretă. Potrivit comisiei inițiate și formată din deputați PD, cu participarea a doi socialiști, „Open Dialog” este un instrument al Federației Ruse, finanțată din bani murdari, iar Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma DA ar fi beneficiat de finanțare fără să admită acest lucru. PAS a spus că raportul este „o minciună lansată de PD în stilul propagandei de la Kremlin”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal