Curiozități din istoria Chișinăului. Unele clădiri de pe bulevardul Ștefan cel Mare ascund povești necunoscute

Curiozități din istoria Chișinăului. Unele clădiri de pe bulevardul Ștefan cel Mare ascund povești necunoscute

Dacă te-ai gândi să faci o excursie pietonală prin centrul Chișinăului, mai exact pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, probabil prima frază care ți-ar veni în minte ar fi: „nu am ce vedea”. Această impresie, cauzată de necunoașterea istoriei Capitalei, se va schimba radical atunci când vei descoperi secretele pe care le ascund clădrile din centrul Capitalei. Cine a luat decizia privind construcția clădirii Parlamentului? Când a fost demolată Biserica Luterană? Unde s-a stins din viață poetul Alexei Mateevici? În continuare îți oferim răspunsuri la aceste întrebări.

Fondatoarea proiectului Rădăcina, Liliana Busuioc, a prezentat 8 lucruri mai puțin cunoscute despre unele clădiri de pe cel mai important bulevard din țară:

  1. Cel mai vechi spațiu verde din Chişinău, este Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, care are o istorie de 200 de ani.
  2. Gardul din fontă care împrejmuiește Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” este original și are aproape 160 de ani. El a fost proiectat de către Alexandru Bernardazzi și a fost fabricat la o uzină din Odessa. Lungimea gardului are mai mult de 1000 m. 
  3. Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” a fost construit pe vremea URSS în 1980. La construcția teatrului au fost folosite doar materiale de import: marmură din Siberia și Ural, granit din Karelia, lustrele, lemnul, până și blocul sanitar au fost importate din țări ca Cehia, Ungaria ș.a.
  4. Clădirea Parlamentului a fost construită timp de 4 ani. La insistența lui Ivan Bodiul, liderul sovietic Leonid Brejnev a decis să susțină construcția unui asemenea edificiu. Clădirea inițial a fost proiectată pentru Comitetul Central al Partidului Comunist. La construcția ei au fost folosite materiale produse doar în URSS.
  5. Casa Hertza este creația arhitectului austriac Henrich von Lonsky. Casa a fost achiziţionată de către moşierul Iorgu Balş, pe care a dăruit-o orfelinatului, care i-a purtat numele. În 1905, ea a fost reconstruită la solicitarea nobilului Vladimir Herta, primul primar al Chișinăului după Unirea Basarabiei cu România.
  6. În apropiere de actuala clădire a Președinției până la cel de-al Doilea Război Mondial s-a aflat Biserica Luterană, construită în 1825 de comunitatea de nemți veniți în Basarabia. În 1960 ea a fost demolată.
  7. Pe bd. Ștefan cel Mare se află primele instituții de învățământ superior din țară: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” si Universitatea Tehnică a Moldovei.
  8. Tot pe bd. Ștefan cel Mare se află primele spitale din Chișinău. Primul spital deschis a fost Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, spital, care activează și la moment. La acest spital s-a stins din viață Alexei Mateevici, iar corpul neînsuflețit al poetului a fost depus la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” de lângă spital.

Continuarea o puteți vedea pe blogul Rădăcina

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal