A inhalat spray deodorant ca să se drogheze și a murit după 9 zile. Ce s-a întâmplat cu inima unui tânăr

A inhalat spray deodorant ca să se drogheze și a murit după 9 zile. Ce s-a întâmplat cu inima unui tânăr

Potrivit mediculu Kelvin Harvey Kramp de  la Spitalul Maasstad din Rotterdam, aceste cazuri sunt extrem de rare, scrie CNN. Kramp a explicat că, tocmai pentru că sunt ieșite din comun, riscurile și consecințele unui astfel de gest nu sunt cunoscute publicului larg.

Pacientul din Olanda avea o istorie de simptome psihotice și a fost internat într-un centru de reabilitare din cauza abuzului de cannabis și ketamină, scrie digi24.ro. Medicii i-au prescris, de altfel, anti-psihotice.

În iulie însă, acesta și-a pus un prosop peste față și a inhalat spray deodorant prin el. A devenit imediat hiperactiv, înainte ca circulația să i se oprească brusc. Pacientul a intrat în stop cardiac și s-a prăbușit la pământ. Transportat la spital, doctorii nu au putut să-l resusciteze, așa că i-au indus coma. Cu toate acestea, după nouă zile a fost deconectat de la aparate și a murit, după ce doctorii au concluzionat că este în moarte clinică.

Există trei teorii pe care medicii le-au formulat în legătură cu cauza decesului. Substanțele din spray i-ar fi putut supra-sensibiliza inima. Asta înseamnă că orice mic stimul poate induce stopul cardiac. Apoi, spay-ul i-ar fi putut micșora forța de contracție a mușchiului inimii. A treia teorie spune că deodorantul ar fi putut duce la spasme ale arterelor coronare.

Stare de hiperactivitate în care se afla pacientul poate indica „halucinații înspăimântătoare”, a explicat Kramp. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat atunci primul scenariu descris - supra-sensibilizarea inimii - ar fi cauza decesului.

Pe de altă parte, inhalarea de solvenți nu este un fenomen nou, mai ales printre persoanele tinere și vulnerabile, spune Kramp. Grupul de vârstă cel mai afectat sunt adolescenții de 15 - 19 ani, mai ales dacă sunt internați în centre de reabilitare și nu au alte substanțe la îndemână decât cele folosite în uzul casnic.

Alte efecte ale inhalării de spray deodorant includ probleme cu ficatul sau rinichii, pierderea auzului, dezvoltarea întârziată a comportamentului și afectarea creierului.

Numai în SUA, 125 de persoane mor anual în urma consumului de deodorant. Iar în Marea Britanie, numai în anul 2016, au fost înregistrate 64 de astfel de cazuri.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal