Licitație cu repetiție. De ce nu începe construcția gazoductului ce ne salvează de Gazprom

Licitație cu repetiție. De ce nu începe construcția gazoductului ce ne salvează de Gazprom

Şapte loturi şi un preţ de 1,35 miliarde lei

Următorul termen pentru primirea ofertelor este 20 noiembrie 2018, adică mâine. Reprezentanţii companiei au refuzat să ofere explicaţii referitor la motivele ce au dus la prelungirea termenului procedurii de achiziţie, dar la mijloc ar putea fi condiţiile impuse de Vestmoldtransgaz şi lipsa de oferte ce corespund cerinţelor.

Procedura de achiziție are denumirea „Lucrări privind execuția conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze Naturale din România cu Sistemul de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova- Faza II- direcția Iași-Ungheni-Chișinău (7 loturi)”.

Lucrările ce vor fi executate sunt amplasate pe teritoriul Republicii Moldova, traversând raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Strășeni și Chișinău, având în componență următoarele obiecte de investiții:

- Conductă transport gaze naturale DN600, presiune 55 bar, cu o lungime totală de 110 kilometri;

- Execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora;

- Conductă de distribuție gaze naturale SRM Tohatin- CET Chișinău și SRM Tohatin- distribuție Chișinău; Conductă de racord SRM Ghidighici- SRM Petricani și conductă de racord SRM Petricani- Sistem distribuție Chișinău;

- Complex administrativ Ghidighici.

Valoare totală a lucrărilor este de aproape 1,35 miliarde de lei (circa 70 de milioane de euro), fără TVA. Cel mai scump este lotul 5 ce prevede „execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora”, estimate la circa 340 milioane lei. Cel mai puţin costisitor este lotul 6 estimat la 54 milioane lei şi care prevede construcţia conductei de distribuție gaze naturale SRM Tohatin CET Chișinău și SRM Tohatin - distribuție Chișinău.

Cerinţe şi termene

Printre condiţiile de participare se numără scrisori de garanţie de la bănci serioase, dovadă de executare a unor lucrări similare, dotare tehnică adecvată etc. Termenul maxim de execuție a lucrărilor este 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, notează sursa citată.Anterior autorităţile de la Chişinău afirmau că gazoductul va fi gata în anul 2019, dar ulterior s-a anunţat că românii au un termen de pînă la 23 de luni pentru realizarea Programului Investițional în mărime de până la 93 milioane euro. Altfel spus conducta va fi gata cel mai probabil că în vara anului 2020, în ajunul alegerilor prezidenţiale.Potrivit unor surse, de participare la această licitaţie s-au arătat interesate şi companii afiliate gigantului rus Gazprom.Rămânem dependenţi de GazpromExpertul Victor Parlicov, fost director general al Agenţiei Naţionale pentru reglementare în Energetică (ANRE) se arată îngrijorat de faptul că acest obiectiv declarat strategic pentru securitatea energetică a Republicii Moldova nu va fi gata nici în anul 2019, atunci când Gazprom va finaliza şi pune în funcţiune o conductă ce ocoleşte Ucraina şi Moldova.Citește continuarea pe mold-street.com.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal