
Lupta cu kilogramele în timpul sarcinii. Aflați cum vă puteți menține greutatea optimă
Sarcina poate fi considerată o perioadă în care femeia crește în greutate din cauza schimbărilor hormonale, a retenției de apă, a lipsei activității fizice, dar și a stilului alimentar. În acest context, multe dintre viitoarele mămici se întreabă dacă ar trebui să adopte o dietă sau dacă este recomandat să ia vitamine în timpul sarcinii.
・
Dacă sunteți însărcinată, ar trebui să știți că o creștere ponderală în această perioadă este naturală și sănătoasă. Kilogramele acumulate în primele luni fiind de fapt rezerve de proteine și de grăsimi de care fătul are nevoie pentru a se hrăni corespunzător în cea de-a 2-a perioadă a sarcinii.
Acumularea a 10-14 kilograme pe perioada sarcinii înseamnă o creștere normală în greutate. Aceste kilograme sunt reprezentate de greutatea fătului care se dezvoltă, de uterul care se mărește, de glandele mamare care cresc în dimensiune pentru a pregăti alăptarea, de lichidul amniotic în care se dezvoltă copilul, dar și de un surplus de sânge și țesut adipos.
Grija kilogramelor în plus nu ar trebui să limiteze alegerile alimentare care ar putea să afecteze sănătatea mamei și a copilului.
Nu consumul de multivitamine și minerale îngrașă, ci o alimentație neadecvată!
Vitaminele și mineralele sunt indicate femeilor pe perioada sarcinii și după naștere, întrucât furnizează toți nutrienții esențiali, pe care mămicile nu îi pot obține doar din alimentația zilnică. De exemplu, femeile însărcinate au nevoie de dublul dozei de acid folic necesar unui adult sănătos. Acidul folic este vital pentru sintetizarea corectă a ADN-ului fătului și poate reduce semnificativ defectele de tub neural la nou-născut.
De asemenea, acidul folic previne pierderea densității osoase, ajută la transportul oxigenului în sânge pentru mămică și copil și acoperă eventualele carențe nutriționale. Pe lângă doza zilnică de acid folic recomandată de medici începând cu săptămâna 13, puteți lua Elevit 2 capsule moi, o combinație de multivitamine,minerale si Omega 3, care conține Iod, Fier și vitaminele necesare metabolizării acidului folic, într-o formulă special elaborată care să acopere nevoile viitoarei mămici.
Vă puteți învinge teama kilogramelor în plus adoptând o dietă corespunzătoare și ținând cont de câteva sfaturi care vă pot ajuta să eliminați riscul acumulării unei greutăți excesive.
În primul rând, trebuie să beți 2 litri de apă pe zi!
Apa asigură funcționarea normală a rinichilor și previne constipația. Hidratarea este importantă nu numai pentru sănătatea femeii însărcinate, ci și pentru dezvoltarea normală a fătului. Mai mult, apa are un rol pozitiv asupra menținerii greutății optime.
Nu dublați porțiile de mâncare conform teoriei „mănânc pentru doi”.
Înainte de a cădea în această capcană, aflați că o femeie însărcinată trebuie să consume în plus doar 300 calorii, care pot fi luate din alimente bogate în substanțe nutritive, nu din dulciuri sau grăsimi nesănătoase.
Puteți face o listă cu alimente sănătoase, nutritive și sățioase, dar puneți pe hârtie și alimentele pe care ar trebui să le evitați:
alimentele calorice cu multe grăsimi, care nu aduc nicio vitamină sau niciun nutrient esențial în organism și pot pune sarcina în pericol. Sarea, de exemplu, ar trebui folosită în cantități cât mai mici pentru a reduce riscul de hipertensiune arterială și retenție de apă în organism. Cofeina poate avea ca efecte hipertensiunea arterială, anemia sau, chiar, nașterea unui copil cu greutate mică.
Cântăriți-vă frecvent, pentru a fi la curent în mod constant cu schimbările de greutate.
Astfel, veți ști dacă vă încadrați în parametrii normali iar dacă nu, puteți lua măsuri în timp util. Un jurnal vă poate ajuta să dețineți controlul asupra dietei și a modificărilor care apar în timpul sarcinii. Dacă simțiți că nu vă puteți controla singură greutatea, puteți cere ajutorul specialiștilor. Medicul, nutriționistul sau intructorul de gimnastică prenatală pot crea un program adaptat preferințelor și limitelor personale ale fiecărei femei însărcinate și vă pot ajuta să treceți peste sarcină fără kilograme în plus.
Nu lăsați teama kilogramelor în plus să vă dirijeze viața! Pentru că sănătatea copilului este cea mai importantă, puteți lua zilnic vitaminele și mineralele necesare pentru a vă asigura că beneficiați de un spectru cât mai larg și complet de nutrienți, care să vă ajute să faceți față sarcinii.
Produsele Elevit sunt suplimente alimentare. Mai multe informații despre sarcină, planificarea sarcinii și îngrijire postnatală pe www.elevit.ro.
Aviz sanitar: „ELEVIT 1” comprimate filmate №30 - № 3691 din 29.12.2017; “ELEVIT 2” capsule moi №30 - № 3692 din 29.12.2017; “ELEVIT 3” capsule moi №30 - № 3690 din 29.12.2017. Citiţi cu atenţie prospectul sau informaţiile de pe ambalaj. Pentru întrebări suplimentare şi/sau raportare de reacţii adverse rugăm să contactaţi persoana responsabilă în Bayer Moldova la telefon 022 85 40 20 (în afară orelor de lucru – robot telefonic). În cazuri de urgenţe 0 60 030 906 (24 ore). E-mail: [email protected] Reprezentanţa Companiei Bayer SRL, Moldova, Chişinău, str. Ştefan cel Mare, 196, tel.: 022-854-028.
P.