„În spatele mesajelor diplomatice ale oficialilor europeni se află realitatea. De aceea vom face eforturi pentru a comunca mai intens cu publicul, să-l facem să înțeleagă. Uniunea Europeană își păstrează angajamentul față de integrarea europeană a Republicii Moldova, dar așteptăm să vedem rezultate. Când nu vedem suficiente progrese, atunci Uniunea Europeană aplică condiționalități pentru asistența sa. Am văzut și progres mare pentru implementarea Zonei de liber schimb, am văzut creșterea exporturilor și creșterea economiei, dar trebuie să ne referim și la aspecte care încă stau ca obstacole pentru folosirea deplină a posibilităților. Trebuie să vorbim de probleme în Justiție, care trebuie să treacă printr-o reformă profundă. Fără schimbări în Justiției nici economia nu va lucra, nici cetățenii nu se vor simți liber. Am cerut recuperarea fraudei bancare și cei care sunt vinovați să fie aduși în fața justiției. Dorim să vedem mai multe rezultate în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Nu am văzut progrese profunde în aceste domenii. Când vom vedea măsuri reale, vom repune asistența noastră”, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău.

Diplomatul a mai subliniat că scrutinul electoral va fi pricipalul exercițiu care va demonstra dacă Republica Moldova își dorește cu adevărat să urmeze parcursul european.

„Nu căutăm să obligăm RM să fie aproape de UE. Aici este vorba de voință. Fără această voință nu putem aduce RM mai aproape de UE. Vrem să vedem aceste alegeri și orice alte alegeri să fie libere și corecte și voința oamenilor să fie respectată, indiferent care ar fi ea. Nu e vorba de imixtiune internă. Ăsta e și angajamentul asumat de Republica Moldova. Asta prevede și Acordul de Asociere. Republica Moldova s-a angajat în respectarea sistemului politic democratic, multipartid. Noi vrem să vedem reluarea cooperării noastre în măsura deplină cum am proiectat-o”, a punctat Peter Michalko.

Amintim că la 14 noiembrie Parlamentul European a adoptat o nouă rezoluție privind susținerea financiară pentru Republica Moldova, punând un accent deosebit pe alegerile în legislativul de la Chișinău, programate pentru data de 24 februarie. Eurodeputații au decis sistarea asistenței financiare acordate autorităților de la Chișinău, „atât timp cât nu există progrese în standardele democratice”.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!