Moldova ar putea beneficia de noi surse de finanțare în cadrul IEV

Moldova ar putea beneficia de noi surse de finanțare în cadrul IEV

Țările vecine și partenere ale Uniunii Europene, între care și Republica Moldova, ar putea beneficia de surse de finanțare pentru mai multe programe cooperare bilaterale, regionale şi transfrontaliere. Noul Instrument European de Vecinătate (IEV) a intrat în vigoare cu un buget de 15,4 miliarde de euro, pentru perioada 2014-2020, după ce a fost publicat recent în Monitorul Oficial, alături de alte cinci instrumente de finanţare de acţiune externă.

IEV înlocuieşte IEVP (Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat) în susţinerea implementării iniţiativelor politice care au modelat Politica Europeană de Vecinătate – Parteneriatul Estic între UE şi vecinii săi din est, Parteneriatul pentru Democraţie şi Prosperitate Partajată şi Uniunea pentru Mediterană în vecinătatea sudică a UE.

Acesta va oferi cea mai mare parte de finanţare pentru ţările de vecinătate, prin intermediul programelor de cooperare bilaterale, regionale şi transfrontaliere.

În conformitate cu politica de vecinătate reînnoită lansată în 2011, sprijinul IEV se va axa în special pe:

- Promovarea drepturilor omului și a statului de drept; prin stabilirea unei democrației profunde și durabile și dezvoltarea unei societăți civile înfloritoare;- Dezvoltare economică durabilă și favorabilă incluziunii sociale și teritoriale, inclusiv integrarea progresivă în piața internă a UE;- Mobilitate și contacte de la om la om ; inclusiv schimburile de studenți;- Integrarea regională, incluzând programe de cooperare transfrontalieră.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.