Experții de la FMI afirmă că autoritățile moldovenești au comis abateri de la disciplina fiscală înainte în perioada preelectorală. După o ameliorare substanțială în perioada 2010-13, poziția fiscală a Moldovei a început să se deterioreze semnificativ. Deficitul bugetar ar putea să se extindă de la 3,8 % în 2013, la 5.4 % în 2014.
Dacă nu vor fi întreprinse măsuri pentru reducerea deficitului bugetar acesta poate atinge valoarea de 7,1 % în 2015, pe fundalul majorării semnificative a salariilor și pensiilor și acordării ad-hoc a facilităților fiscale în perioada pre-electorală.
Deteriorarea actuală a situației fiscale în 2014 a fost mascată în mare măsură de punerea în aplicare a noilor licențe de utilizare a frecvenţelor radio care a adus venituri de peste 1 miliard de lei (aproximativ 1 % din PIB). Deficitul bugetar din 2014, este îmbunătățit în continuare prin subvenții acordate de UE. În 2015-16 acestea vor constitui 0,5 % din PIB.
Experții din cadrul FMI au salutat intenția autorităților moldovenești de a menține deficitul guvernului general sub 3% din PIB în anul 2015 și au accentuat, că va fi necesară consolidarea în continuare a bugetului pe termen mediu, pentru a asigura sustenabilitatea bugetului și reducerea dependenței de susținerea excepțional de mare din partea donatorilor.În raport este recomandată monitorizărea procesului de descentralizare bugetar-fiscală pentru a asigura concordanța cu obiectivele bugetar-fiscale pe termen mediu.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.