
Tulburătoare și imprevizibilă. „Ultima amantă a lui Cioran” de Constantin Cheianu, la Librăria din Centru
O confesiune dramatică tulburătoare. Astfel este descrisă noua carte semnată de Constantin Cheianu. Joi, 22 noiembrie,
・
Cei care vor veni la librărie în ziua lansării, vor beneficia de un preț promoțional. Alături de autor vor participa jurnalista Natalia Morari, neurologul Ion Moldovanu, scriitorul Vitalie Ciobanu și acrița Angela Ciobanu. Evenimentul va fi moderat de către redactorul-șef al Editurii Cartier, Emilian Galaicu-Păun.
„Constantin Cheianu ne surprinde din nou. Asta face de mai mulți ani, ca scriitor, dramaturg, om de televiziune, intelectual angajat civic… De data aceasta apare într-o ipostază cu totul insolită. Demonul ludic și spectacular, de care s-a lăsat mereu locuit, l-a îndemnat să-și pună pe cap o bonetă înaltă, cu pliuri, să se încingă la brâu c-un șorț de bucătar și să ne invite la o cină memorabilă, alături de faimosul Anthony Bourdain, pe care și l-a luat drept spiritus rector. Și demonstrează o competență gastronomică de invidiat. Doar că bonomia sa de primă instanță nu ne poate înșela. Noul roman al lui Constantin Cheianu, Ultima amantă a lui Cioran, îmbrăcat în toate convențiile genului, este o confesiune dramatică, tulburătoare. Spiritul acid, dilematic al autorului irumpe cu o putere pe care numai o ruptură afectivă, o tensiune interioară, îndelung refulată, o poate provoca. Un ecorșeu al ființei. O voluptate a exhibării. Eros și thanatos într-un amestec ce-ți dă fiori. Interogații existențiale formulate tranșant, cioranian – «scepticul de serviciu al unei lumi în declin» – este o altă, obsesivă, referință a sa, atunci când reflectează la ideea sinuciderii. Cheianu sfidează prejudecăți, deranjează comodități de gândire, răscolește sensibilități aplatizate. Pentru că ne naștem «cei mai frumoși și mai inocenți dintre prunci» și sfârșim prin a produce suferințe, războaie, tragedii. Perpetuăm o sentință fără drept de apel, scrijelită pe fruntea umanității. O carte cu putere cathartică, eliberatoare – sentiment în care s-ar putea regăsi, alături de autor, și destui dintre cititorii săi. Dens și suplu în scriitură, Cheianu îți arată cum poți muta, dincolo de admisibil, pilonii a ceea ce gândim, mulți dintre noi, dar nu îndrăznim să articulăm în cuvinte”, a declarat Vitalie Ciobanu.
Constantin CHEIANU s-a născut în anul 1959, în localitatea Trușeni, Strășeni. Dramaturg, prozator, publicist. După absolvirea Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Chișinău, devine redactor la hebdomadarul „Literatura și arta”, unde debutează cu nuvela Rouă tânără. Cofondator, împreună cu regizorul Alexandru Vasilache, al Teatrului de Buzunar, pe scena căruia este montată dramatizarea sa după romanul lui Gabriel García Márquez Un veac de singurătate. Prima piesă originală a autorului, Plasatoarele, este premiată de Ministerul Culturii din Republica Moldova și montată la Teatrul „Eugène Ionesco”. Spectacolul a cucerit Marele Premiu al Festivalului Naţional de Dramaturgie în 1998.
În același an este distins cu Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru volumul Luministul (Editura Arc, 1997), iar în 1999 apare, la Editura Cartier, prima parte – Totul despre mine! (Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova) – a ceea ce avea să devină, zece ani mai târziu, dilogia autobiografică Sex & Perestroika. Volumul a stat la baza unui spectacol cu același nume montat în anul 2014 de Luminița Țîcu la Teatrul-Laborator „Foosbook”.
În 1999-2017, unsprezece piese ale autorului sunt montate pe scene din România, Republica Moldova și Ucraina. Spectacolul Luna la Monkberry (Golanii revoluţiei moldave), în regia lui Alexandru Grecu, este distins cu Marele Premiu al Festivalului Naţional de Dramaturgie organizat de Teatrul „Satiricus” (2008). Din anul 2010 până în prezent realizează două emisiuni de satiră politică: Ora de ras și Mai pe scurt la postul Jurnal TV.
Romanul „Ultima amantă a lui Cioran” de Constantin Cheianu are 152 pag și costă 99 de lei, sau 23 de roni. Cartea poate fi cumpărată și online pe shop.cartier.md/.
Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/
În Rotonda au mai apărut:
Woldemar (roman), de Oleg Serebrian
Sebastian (roman), de Gelu Diaconu
Câinele de bronz (roman), de Emanuela Iurkin
Adio, lucruri (poeme), de Igor Guzun
Duși cu Titanicu (proză), de Valentin Guțu
Amintiri de pe planeta M. (proză),de Doru Ciocanu
Zece femei (eseu), de Al.Cistelecan
Manierismul românesc (eseu), de Lucia Țurcanu
În curând:
Hrișcă & Masala (note & impresii de călătorie), de Sorin Hadârcă
