„Din păcate acum nu cred că putem vorbi de o dată când putem depune această cerere. Acum trebuie să facem ca alegerile să fie libere și corecte. Ăsta va fi testul de bază. Dacă după asta vom reuși să avem o majoritate pro-occidentală bazată pe reforme, atunci într-un an, doi, cred că am putea reveni la discuție. Discuțiile pe care le am astăzi mă fac să fiu optimist că această perspectivă nu a dispărut. Sper că acest obiectiv să revină pe agenda bilaterală UE - RM”, a declarat Leancă.  

Amintim că la scurt timp după semnarea Acordului de Asociere RM-UE, în 2014, Leancă declara că Republica Moldova va depune cererea de aderare la UE în a doua jumătate a anului 2015, iar în 2019-2020 ar putea deveni membru al UE. 

Mai târziu, în 2016, democratul Marian Lupu a făcut o promisiune similară. Atunci Lupu spunea că „în a doua jumătate a anului 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului UE, va apărea o oportunitate reală şi eficientă pentru a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”. 

Cea mai recentă promisiune în acest sens a fost făcută de blocul ACUM, format din PAS și PPDA. Unul dintre angajamentele lor electorale este îndeplinirea până în 2023 a tuturor condițiilor pentru solicitarea calității de membru al Uniunii Europene.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!