„Eu îmi atribui, nu doar mie, dar nouă Chișinăului o bună parte din vină relația care există acum între noi și Uniunea Europeană. Dar, Petter noi suntem prieteni de mulți ani. Din punctul meu de vedere, faptul că din 2015 încoace la Chișinău nu a fost niciodată Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă dna Mogherini vorbește despre o anumită problemă, că Moldova a fost pusă pe… pe motive poate obiective sau subiective, dar nu a fost în centrul atenției. Să comparăm de câte ori venea comisarul pentru Extindere și Vecinătate până în 2015 sau de câte ori a fost comisarul Hahn la noi, sau de câte ori veneau miniștri de Externe sau care a fost atitudinea europenilor atunci?”, a întrebat retoric Iurie Leancă.

Ca răspuns, Peter Michalko a menționat că dialogul există, dar că anumite mesaje ar fi denaturate de unele instituții media, iar de responsabilitatea autorităților este să asigure independența presei.

„Dialogul există. A fost și vizita premierului și președintelui parlamentului la Strasbourg. Continuă și dialogul nostru structural. Săptămâna viitoare vom avea Comitet de Asociere și vom avea și vizite din Bruxelles care vor clarifica sau vor vorbi despre acest lucru. Dar pentru un dialog trebuie și să fie create contiții. Cum acest dialog este prezentat. Aici vorbim la independența jurnalismului uneori, când mesajul vine și el trebuie reflectat așa cum este. Sigur că sunt niște cadre politice în care acest mesaj este prezentat, dar reflectarea dialogului nostru este necesar să fie reală. Alt lucru este că poate aici joacă rol și ce se întâmplă și cum se întâmplă. Aici trebuie poate din partea Republicii Moldova, a autorităților, mai multă gândire că ceva trebuie schimbat ca să fie dialog mai activ”, a subliniat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. 

Amintim că la 14 noiembrie Parlamentul European a adoptat o nouă rezoluție privind susținerea financiară pentru Republica Moldova, punând un accent deosebit pe alegerile în legislativul de la Chișinău, programate pentru data de 24 februarie. Eurodeputații au decis sistarea asistenței financiare acordate autorităților de la Chișinău, „atât timp cât nu există progrese în standardele democratice”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!