„Un punct important a fost ca reformele să treacă punctul de reîntoarcere. Această etapă a fost trecută, când a fost vândut pachetul la MAIB. Am fost guvernator 3 ani, unii pot spune că e puțin. Dar 3 ani într-o perioadă dificilă pot fi contabilizați dublu. Există și motive de ordin privat, dar pe care nu le voi specifica aici. Întreaga mea viață privată am subordinat-o lucrului. Vreau să plec simbolic în ultima zi de toamnă, după ce am strâns roada din acești 3 ani”, a declarat Cioclea.
Sergiu Cioclea a ținut să le mulțumească public trei persoane. Este vorba de viceguvernatoarea Cristina Harea, ministrul Finanțelor Octavian Armașu și viceguvernatorul Ion Sturzu. Totodată, șeful BNM a venit cu un apel către structurile europene să nu întrerupă programele demarate.
De menționat că Sergiu Cioclea a depus deja cererea de demisie adresată președintelui Parlamentului, Andrian Candu. În cazul în care aceasta va fi acceptată, guvernatorul BNM își va încheia activitatea la 30 noiembrie curent.
Sergiu Cioclea a fost numit Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei în aprilie 2016. Anterior acesta a ocupat funcția de director gerant, șef al Departamentului Finanțe Corporative pentru Rusia și țările ex-sovietice în cadrul grupului BNP Paribas (2008-2015).
Potrivit legislației, guvernatorul BNM este numit în funcție de Parlament la propunerea șefului Legislativului. Legea nu prevede un termen limită pentru aceasta. Anterior, după demisia lui Dorin Drăguțanu funcția a fost vacantă timp de mai bine de jumătate de an.
În lipsa guvernatorului BNM, atribuțiile acestuia sunt preluate de prim-viceguvernator, funcție suplinită în prezent de Vladimir Munteanu.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.