
Opozanții leagă demisia lui Cioclea de amnistia fiscală și refuzul publicării raportului Kroll 2: „A fost ultima picătură”
Contactați de AGORA, mai mulți politicieni din opoziție și-au exprimat opinia în legătură cu demisia, anunțată astăzi, a guvernatorului Băncii Naționale a Modovei.
・
„Amnistia capitalului a fost ultima picătură”
În opinia lui vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, Cioclea nu a putut trece peste anumite decizii ale guvernării.
„Cred că demisia e legată de faptul că domnul Cioclea, fiind tehnocrat după profil, vede ce se întamplă în sistemul financiar-bancar, știe care pot fi consecințele amnistiei capitalului, înțelegea ca amnistia zădărnicește eforturile lui și ale lui ARmașu (n. r. - ministrul de Finanțe) să construiască relații normale cu FMI și Banca Mondială, știe că Banca Mondială a suspendat suportul financiar și același lucru îl putem aștepta de la FMI. El vede tot ce se întâmplă. Vede că promisiunile electorale ale lui Plahotniuc nu au suport financiar anume din cauzele enumerate mai sus, că țara e in izolare economică de către partenerii externi, și dânsul nu vrea să răspundă pentru această politică catastrofală pe care o duce acum Plahotniuc”, a declarat Slusari pentru AGORA.
Potrivit vicepreședintelui PPDA, legea aministiei capitalului, prin care se „deschid porțile asupra legalizari furtului miliardului”, a fost ultima picătură pentru Sergiu Cioclea.
Politicianul crede că exemplul lui Cioclea poate fi urmat și de ministrul Finanțelor. „Eu bănuiesc că ei sunt prieteni buni, cu Octavian Armașu, așa că putem aștepta și demisia ministrului Finanțelor.
„A fost foarte îndrăzneț în privința salariului”
În opinia secretarului general al PAS, Igor Grosu, Sergiu Cioclea „a încercat un pic să spele imaginea sistemului bancar”.
„Problema moșternirii pe care a lăsat-o domnul Ciocelea ține de modalitatea în care pachetele de acțiuni deținute netransparent de unii acționari din băncile private n-au fost scoase la vânzare direct, dar au fost mai întâi procurate de stat. Asta înseamnă că Republica Moldova s-ar putea aștepta la niște procese lungi și dureroase, dacă cei care au fost lipsiți de aceste acțiuni vor acționa statul în judecată”, crede reprezentantul Partidului Acțiune și Solidaritate.
„În rest, s-a remarcat ca cel mai scump guvernator al BNM, cu un salariu de invidiat raportat la realitățile Republicii Moldova - 100 și ceva de mii de lei. Domnul Cioclea a fost foarte îndrăzneț să solicite acest salariu”, a adăugat Grosu.
„Fie i s-a cerut, fie înțelegea foarte bine că...”
Potrivit liberalului Lilian Carp este dificil de ghicit ce anume l-a făcut pe Sergiu Cioclea să-și dea demisia. Deputatul crede că la mijloc ar putea fi faptul că guvernatorul nu avea „mâinile dezlegate” pentru a acționa pe durata mandatului său.
„E foarte greu de avut o atitudine la această demisie. Vedem că se întâmplă exact după trei ani de când a început frauda bancă. Problema e că demisia are loc înaintea campaniei electorale. Gândul la care mă duce e că fie i s-a cerut decizia, pentru a acoperi anumite acțiuni care ar putea ieși în public, fie singur și-a dat demisia, pentru că înțelegea foarte bine că acțiunile care au dus la devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova vor fi făcute publice, iar el, deținând această funcție timp de trei ani, nu a avut mâinile dezlegate pentru a putea acționa”, crede Lilian Carp.
Am încercat să obținem o reacție din partea liderei PSRM, Zinaida Greceanîi, dar și a deputaților socialiști Vlad Bătrîncea și Bogdan Țîrdea, însă aceștia nu ne-au răspuns la apelurile telefonice. Nici președinta fracțiunii PCRM din Parlament, Ina Șupac, nu a fost de găsit la telefon.
Menționăm că demisia lui Sergiu Cioclea a fost comentată astăzi de Andrian Candu. Președintele Parlamentului a declarat că „numirea lui Sergiu Cioclea la șefia BNM a fost cea mai bună alegere în 2016” și că va „avea grijă ca următorul guvernator să fie pe măsura standardelor înalte impuse de Sergiu Cioclea și echipa sa”.
Sergiu Cioclea a preluat funcția de guvernator al BNM la 11 martie 2016, după demisia lui Dorin Drăguțanu.