„Acest fapt se datorează solicitărilor din partea medicilor de familie, care sunt în proces de pregătire a dosarelor și nu au reușit în termen depunerea acestora la minister”, se spune într-un comunicat al ministerului. 

Autoritățile afirmă că de la lansarea anunțului, pe 7 noiembrie, și până în prezent la minister au fost depuse circa 600 de dosare pentru obținerea practicii libere a medicului de familie. În timp ce în R. Moldova sunt 1.700 de medici de familie, cifra de 600 ar însemna cam o treime din numărul total. Amintim că dupăm reformă, medicul titular poate alege individual una din formele de activitate propuse în cadrul noului Program, cum ar fi cabinetul individual al medicului de familie (fondat de un singur medic de familie titular al practicii);

centrul medicilor de familie, fondat de doi și mai mulți medici de familie titulari ai practicilor.

De menționat că atunci când a fost avizat de Guvern și votat de Parlament, proiectul a fost criticat de mai mulți experți din domeniu. Potrivit acestora, inițiativa ar putea duce la distrugerea asistenței medicale primare, întrucât medicii vor fi supraîncărcați, fiind nevoiți să se ocupe inclusiv de activități antreprenoriale.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!