Unele dintre cele mai importante obiecte sunt păturile. Chiar și una poate fi utilă, nu neapărat să te învelești cu ea, cât și pentru a izola habitaclul mașinii în zonele pe unde crezi că ar putea intra frigul.

Geamurile sunt cele care-ți răcesc cel mai rapid interiorul automobilului, așa că păturile aplicate pe ferestre pot încălzi mașina cu câteva grade.

Este important să ai la tine și haine de schimb, dar mai ales mănuși, șosete de lână, poate și niște pantaloni în plus și, nu în ultimul rând, încălțăminte îmblănită. Fie că ai un SUV spațios, sau un hatchback minuscul, nu vei putea să-ți miști picioarele ca să te încălzești, așa că hainele groase și călduroase sunt esențiale.

Este indicat să ai în portbagaj apă și alimente neperisabile, cum ar fi conserve, pungi cu chipsuri, covrigei și altele asemănătoare. Nu știi niciodată cât ai putea să stai blocat în mașină, așa că hrana face diferența dintre viață și moarte. Frigul poate să-ți producă halucinații după câteva ore. Dacă ești și flămând, începi să fii în pericol.

Lopata nu trebuie să lipsească din mașină, pe timp de iarnă, mai ales când pornești la drum. Sunt situații când ești nevoit să-ți scoți singur mașina din nămeți și nu o poți face fără lopată.

Un săculeț cu material antiderapant (nisip, sare, etc) e și el binevenit, pentru că sporește forța de tracțiune pe gheață și zăpadă tasată.

Cel mai important este să nu pleci niciodată la drum cu rezervorul mai gol de jumătate. Iarna, ai consum suplimentar de carburant din cauza instalației de încălzire și a turației motorului. De aceea trebuie să te asiguri că ai suficientă benzină și chiar o canistră plină, de rezervă.

Dacă ești nevoit să staționezi, nu ține motorul pornit încontinuu. Oprește-l după ce s-a făcut o temperatură optimă în interior și apoi repornește-l când se răcește habitaclul. În felul acesta, economisești combustibilul.

Și, desigur, nu uita să suni la 112 dacă ai probleme.