Primul care a testat fonograful a fost însăși Thomas Edison. Prima înregistrare audio pe care oamenii au auzit-o vreodată a fost vocea inventatorului care redă o parte dintr-o poezie, intitulată „Marry had a little lamb - Mary avea un mic mielușel”. (Vedeți înregistrarea audio mai jos).

Prețurile fonografului s-au diminuat semnificativ de la începuturile sale, când costa 150 dolari, până la 20 de dolari pentru modelul Standard și 7,50 dolari pentru un model cunoscut sub numele de Gem, introdus în 1899. 

Înregistrarea se face printr-o pâlnie amplificatoare, la capătul căreia se află o membrană elastică, de care este legat solidar un ac, al cărui vârf se sprijină pe cilindrul de ceară. Cilindrul este rotit cu viteză constantă de un mecanism acționat de un arc de oțel. Prin vibrația membranei, acul se deplasează perpendicular pe cilindrul din ceară, în care sapă un șanț elicoidal cu adâncimi diferite în funcție de intensitatea sunetului. Redarea se realizează prin deplasarea acului prin șanțul gravat pe cilindru. Membrana oscilează urmărind diferitele adâncimi ale șanțului și produce vibrații ale aerului, similare celor care au produs înregistrarea.     

The first words I spoke in the original phonograph. A little piece of practical poetry. Mary had a little lamb. Its fleece was white as snow. And everywhere that Mary went, the lamb was sure to go.

„Primele cuvinte pe care le-am rostit la fonograful original. O mică parte dintr-o poezie. Mary avea un mic mielușel. Lâna lui era alba ca și zăpada. Și oriunde se ducea Mary, mielușelul cu siguranță mergea și el”, rostea Edison pentru prima dată la fonograf.