VIDEO. Dodon, în Duma de Stat din Rusia: Referințele la NATO, limba rusă și regiunea transnistreană i-au adus aplauze

VIDEO. Dodon, în Duma de Stat din Rusia: Referințele la NATO, limba rusă și regiunea transnistreană i-au adus aplauze

Timp de aproape jumate de oră, președintele Igor Dodon a ținut, astăzi, un discurs la tribuna Dumei de Stat din Rusia. Unele referințe ale acestuia au fost apreciate cu aplauze. De exemplu, atunci când a menționat că Moldova nu își dorește să adere la Alianța Nod-Atlantică sau că limba rusă trebuie să aibă statut de limbă interetnică în țara noastră. Vedeți ce idei vociferate de șeful statului au fost aplaudate în materialul video de mai jos.

Iată câteva declarații făcute de Igor Dodon:

„Aproape toată populația RM știe limba rusă într-o oarecare măsură. Peste un milion de cetățeni moldoveni numesc limba rusă drept limba de bază de comunicare. Limba rusă, prin lege, are statut de limbă interetnică în RM. Este foarte important și vreau să vă spun, în calitate de președinte, că vom apăra acest lucru. Cunoașterea limbii ruse de către cetățenii RM este o prioritate”.

Publicitate

„Pe durata independenței, poporul moldovenesc susține ferm statutul constituțional de neutralitate al RM. Vreau să menționez că, după toate sondajele, o majoritate covârșitoare e categoric împotriva renunțării la neutralitate și aderării la NATO. Este poziția principială a majorității cetățenilor RM”.

„Împreună cu Transnistria noi suntem mai puternici și invers. De aceea, sper că, în timpul apropiat, vom putea să ajungem la decizia istorică de reîntrăgire a țării. Sunt sigur că Rusia va face totul pentru a menține pacea”.

„ Haideți să spunem sincer. După multe interese naționale nu avem contradicții. Eu văd RM în viitor ca o țară neutră, fără NATO. (aplauze) Nu cred că cineva e împotrivă. Cred că viitorul țării noastre este într-o țară puternică. Oare frații noștri din Rusia nu își doresc acest lucru pentru prietenii moldoveni? Sunt sigur că vor”.

„Biserica ortodoxă moldovenească este parte a bisericii ruse. Așa a fost, este și va fi. Sunt sigur”.

„Strămoșii noștri veacuri întregi au pus bazele acestei prietenii și frății. Noi trebuie să păstrăm ceea ce avem și să transmitem altor generații. Desigur că sunt mulți doritori să distrugă acest lucru. Întrebarea este dacă ne vom descurca. Din partea mea, spun da. Cred că și din partea voastră răspunsul va fi același”.

Înainte de discurs, Igor Dodon a avut o întrevedere cu președintele Dumei de Stat de la Moscova, Veaceslav Volodin.

...

„Am reiterat că obiectivul strategic al Președintelui Republicii Moldova este edificarea unei politici externe echilibrate între Est și Vest și respectarea cu strictețe a principiului constituțional al neutralității permanente. De asemenea, mi-am exprimat încrederea că, după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, se vor deschide noi perspective favorabile pentru aprofundarea parteneriatului strategic cu Federația Rusă”, a scris președintele pe Facebook.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal