
Trebuie sa nu obligați tinerii să voteze? Opiniile exprimate de aceștia la o dezbatere organizată de CEC
„Tinerii ar trebui obligați să voteze! Da sau Nu?”. Este genericul unei dezbateri organizate astăzi de Comisia Electorală Centrală, în care mai mulți tineri și-au exprimat opinia față de ideea obligativității votului tinerilor în alegeri.
・
Tinerii prezenți la dezbatere s-au împărțit în două tabere.
„Îi susțin pe cei care sunt de părere că tinerii nu sunt obligați să voteze. Suntem o țară democratică, în care tinerii construiesc ziua de azi și reprezintă ziua de mâine. Fiecare cetățean are datoria de a vota, nu este obligat și nu trebuie să fie obligat. Credeți că dacă veți impune sancțiuni, aceasta va fi o motivare pentru tineri? Or tinerii trebuie să fie motivați să vină la vot. Adică nu trebuie să implementate anumite etape sau acțiuni a celor care tind a fi votați, prin organizarea de concerte înainte de a ieși la vot sau prin favorizarea oricăror acțiuni pentru a atrage acești tineri sau întreaga populație, or tinerii s-au obosit să fie manipulați de cei care vor să fie votați”, a opinat o participantă studentă.
„Constituția este legea fundamentală a țării. Articolul 38 prevede dreptul de vot și dreptul de a fi ales. Cum puteți îngrădi acest drept constituțional? Cum puteți transforma dreptul într-o obligație?”, a întrebat o altă studentă, fiind de părere că votul trebuie să rămână un drept și nu o obligație.
De o altă părere a fost o altă tănără, care susține introducerea votului obligatoriu. Mai mult, aceasta este de părere că tinerii ar trebui lăsați să voteze de la împlinirea vârstei de 16 ani, și nu de la atingerea majoratului, precum este acum.
„Susțin cu certitudine ideea că tinerii trebuie să fie obligați să voteze. Mai mult ca atât, probabil e absolut necesar ca să se voteze de la vârsta de 16 ani. Ținând cont de faptul că tinerii care au atins această vârstă pot fi încadrați în câmpul muncii și de a se căsători, acesta fiind un pas destul de matur, cu certitudine ar putea să-și exprime corect dorința de a fi mai bine în țară, fiind informați destul de corect din rețelele de socializare”, a spus tânăra.
„Nu sunt de acord că bătrânii ar fi mai bine informați. Știm foarte bine că, mai ales la țară, bătrânii merg de la orele 5-6 merg în fața televizorului și au doar 3 canale, din păcate, care sunt cumpărate de partide. Astfel, sunt informați greșit și influențați de a vota cu partidul a cărui este canalul, din păcate”, a spus ea.
Menționăm că, conform legislației electorale în vigoare, participarea la orice tip de scrutin este un drept al cetățeanului, și nu o obligație juridică. Votul este secret, liber exprimat, universal, direct și egal.