„Din punct de vedere legal, casele de schimb valutar independente pot să cumpere şi vândă valuta pe care o doresc ei, nu există nicio obligaţie de a avea strict anumite valute în operaţiunile de vânzare şi cumpărare. În momentul în care o să de schimb valutar a afişat pe panou anumite valute şi ratele de vânzare - cumpărare pentru aceste valute, acea casă de schimb este obligată să tranzacţioneze. În momentul în care casa de schimb refuză tranzacţia, fie să vândă valuta, fie să cumpere acea valută, chiar şi rublele ruseşti, aceasta este o încălcare”, a explicat Dorin Drăguţanu în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV.
Guvernatorul a îndemnat cetăţenii să apeleze la linia verde pentru a semnala aceste nereguli. „Avem o linie verde, numărul este pe site-ul Băncii Naţionale. Orice cetăţean poate să comunice efectiv dacă se află în casa de schimb valutar, unde a avut probleme. La acea sesizare, inspectorii de la Banca Naţională efectuează verificări şi dacă identifică anumite probleme sau refuzul de a tranzacţia anumită valută fără motive obiective, acea casă de schimb este sancţionată”.
Dorin Drăguţanu a spus că sancţiunile pentru casele de schimb valutar sunt diferite: „ De la amenzi, până la suspendarea activităţii pe 30 de zile sau 60 de zile sau retragerea licenţei”.Totuşi, şeful BNM a menţionat că, până în prezent, nu au fost semnale astfel de cazuri.
„Telefonul nostru verde nu este roşu. Nu primim semnale multiple de refuzuri la case de schimb, deşi eu încuraja cetăţenii să folosească această oportunitate şi sp ne ajute pe noi să supraveghem şi să monitorizăm casele de schimb. Unul din sfaturile mele se să sune la Banca Naţionale şi al doilea să meargă la băncile comerciale să cumpere să vândă valuta de care au nevoie”, a mai adăugat Dorin Drăguţanu.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.