Principalele prevederi noi ale proiectului prevăd și majorările anunțate recent la briefindul PD. Astfel, medicii vor avea o majorare de 25%, personalul medical mediu – de 12% și personalul medical inferior și alt personal – majorare de 10%.

De asemenea se propune ca salariile de funcţie lunare ale personalului medical AVIASAN să se majoreze cu 10-50 %.

„Suplimentar, în scopul stimulării muncii medicilor rezidenți din instituțiile publice, proiectul prevede majorarea salariilor de funcție pentru rezidenți (pe durata desfășurării programul de rezidențiat în cadrul instituției), de la 2080 lei lunar la 5200 lei lunar, fapt ce presupune o majorare de 250%”, se arată în proiect.

Statul dă asigurări că toate cheltuielile vor fi acoperite „din contul și în limita mijloacelor contractate de către instituțiile medico-sanitare publice cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, precum și din alte surse de venit”.

„Astfel, majorările de salarii propuse nu vor determina micșorarea cheltuielilor legate de acordarea serviciilor medicale și respectiv nu vor afecta calitatea serviciilor medicale  prestate”, promite ministerul.

Amintim că în anul 2013 s-a decis că medicii rezidenți vor fi plătiți cu salariul unui medic începător. Până atunci, rezidenții munceau doar contra unei burse, care nu ajungea la 1000 de lei.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!