VIDEO. Noul Cod parlamentar, votat în prima lectură. Democrații vor să înlocuiască limba română cu limba „de stat”. Proiectul, criticat dur de opoziție: „Se legitimizează toate fărădelegile”

VIDEO. Noul Cod parlamentar, votat în prima lectură. Democrații vor să înlocuiască limba română cu limba „de stat”. Proiectul, criticat dur de opoziție: „Se legitimizează toate fărădelegile”

Noul „regulament” al Parlamentului - Codul regulilor și procedurilor parlamentare - a fost votat astăzi în prima lectură în Parlament, în pofida criticilor dure ale opoziției. Documentul, care va reglementa procedurile din Parlament, ar putea suferi mai multe modificări până la votarea sa în a treia lectură, după ce deputați din mai multe fracțiuni parlamentare, inclusiv cea a democraților, autorii proiectului, au anunțat că vor veni cu mai multe amendamente la proiect.Documentul reglementează și procedura de suspendare a șefului statului, de ridicare a imunității acestuia, dar și prevederi ce țin de asigurarea interimatului temporar al președintelui R. Moldova.

Deși, inițial, limba română a fost prevăzută în proiect ca limbă de comunicare în Parlament, se pare că va fi preferată în loc sintagma „limba de stat”. Cu această propunere a venit astăzi în plenul Parlamentului democratul Alexandr Bannicov. Ideea a fost primită cu generozitate de colegul său de partid, unul dintre autorii proiectului de lege, Sergiu Sîrbu. Potrivit lui Bannicov, formularea propusă de el ar evita controversele din societate legate de denumirea limbii.

Nu avem obiecții. Putem accepta acest amendament. Putem stabili și traducerea în limba rusă”, a declarat Sîrbu.

Menționăm că redacția inițială a proiectului de lege prevede că actele legislative se vor întocmi și se vor adopta în limba română, fără traducere în rusă, cum este în prezent.

Rând pe rând, liberal-democrații, liberalii și socialiștii au criticat conținutul Codului.

Acest cod legitimează toate fărădelegile făcute de Parlament”, a afirmat liberal-democrata Maria Ciobanu, accentuând că „traseiștii vor fi legitimizați” și vor ajunge să aibă aceleași drepturi ca fracțiunile parlamentare.

Liderul PLDM, Tudor Deliu, a declarat că fracțiunea sa va veni cu mai multe amendamente la proiect, acuzând autorii inițiativei că prevederile redacției actuale vor duce la distrugerea garajului Parlamentului: „Să lăsăm viitorul Parlament să-și stabilească regulile”.

Un măr al discordiei în Parlament a fost existența prerogativelor fostului președinte al Parlamentului asupra noii legislaturi a Legislativului, până la alegerea noului președinte al Parlamentului.

Am să rog colegii să includă amendamentul care exclude această prevedere”, a intervenit Andrian Candu după ce mai mulți opozanți, în special socialiștii, i-au acuzat pe democrați de uzurpare a puterii.

În prezentarea proiectului, Sergiu Sîrbu a menționat că se stabilesc expres prevederi referitoare la amplasarea sediului Parlamentului, cazurile de schimbare temporară a localizării Parlamentului, locul desfășurării ședințelor plenare, limba de lucru în Parlament, modul de utilizare a simbolurilor de stat. De asemenea, un element nou este stabilirea expresă a sărbătorii „Ziua Parlamentului” – 23 mai.

Noutăți sunt prevăzute și la procedura de constituire a Parlamentului, organizarea fracțiunilor și grupurilor parlamentare, constituirea majorității parlamentare și a opoziției. Astfel, fracțiunile parlamentare nu vor mai fi constituite din cel puțin 5 deputați, așa cum este în prezent, ci din minim 6. Cei care nu pot constitui o fracțiune se pot asocia în grupuri parlamentare formate din 2-5 deputați. Încă o noutate este că fracțiunile parlamentare sunt în drept să prezinte avize la proiecte de acte legislative pentru prima lectură, cu propunerea de acceptare totală, parțială sau de respingere a proiectului respectiv. Spre deosebire de actualul regulament, în noul Cod sunt incluse mai multe prevederi ce țin de modul de formare a opoziției parlamentare declarate și drepturile acesteia. De exemplu, amendamentele propuse de opoziție trebuie, în mod obligatoriu, examinate în cadrul comisiilor, iar la întocmirea ordinii de zi, Biroul permanent al Parlamentului va examina includerea în ordinea de zi a unui proiect de lege propus de către opoziție.

Codul instituie depunerea jurământului de către deputați la începutul legislaturii.

La fel, este reglementat programul legislativ și calendarul de lucru pe sesiuni al Parlamentului, este definit cvorumul, statutul Președintelui Parlamentului, inițiativa legislativă, admisibilitatea proiectului de act normativ, procedura de urgenţă și modul prioritar, înaintarea amendamentelor, avizarea proiectelor de acte normative, numărul şi data acestora etc.

Proiectul mai prevede reglementări cu privire la procedura parlamentară de inițiere a declarării stării de urgență, de asediu sau de război. Capitole aparte se referă la raporturile Parlamentului cu Guvernul, autoritățile publice din domeniul justiției, cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă, controlul parlamentar, audierile parlamentare, relațiile internaționale ale Parlamentului Republicii Moldova etc.

Iată precizările lui Sergiu Sîrbu legate de proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FParliamentRM%2Fvideos%2F356303038455285%2F&show_text=0&width=560

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.