O aplicație mobilă a fost creată special pentru a ajuta tinerii din Moldova să-și aleagă o meserie. Care sunt joburile cele mai căutate

O aplicație mobilă a fost creată special pentru a ajuta tinerii din Moldova să-și aleagă o meserie. Care sunt joburile cele mai căutate

Tinerii din Moldova vor putea să afle detalii despre ofertele de muncă disponibile prin intermediul unei aplicații mobile. Aplicația a fost lansată de către Organizația Internațională a Muncii, împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și își propune ca într-o manieră atractivă să le furnizeze tinerilor și altor categorii de beneficiari,  informaţii care să-i sprijine în luarea deciziilor privind alegerea studiilor potrivite, cunoașterea și aplicarea tehnicilor de căutare și obținere a unui loc de muncă conform aspirațiilor. 

„Această aplicație îmbină perfect aspectul interactiv și cel de instruire/ghidare. Astfel tinerii, care petrec mult timp navigând online de pe telefonul mobil, vor putea să-și verifice, ghidaţi de curiozitate, abilitățile pe care le posedă și ce ocupație li se potrivește cel mai bine și totodată, tinerii vor putea să-și vizualizeze viitorul și să depună eforturi pentru a-şi atinge scopul”, a declarat secretarul de stat, Anastasia Oceretnîi.

În Republica Moldova, 4 din 10 șomeri înregistraţi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt tineri, cu vârstele cuprinse între 15-29 ani. Acest lucru se întâmplă din cauza că o parte din tineri nu sunt informați corect privind viitoarea carieră, a nedorinței unor angajatori de a încadra în câmpul muncii tineri fără experiență sau lipsa unor competențe profesionale și personale ce le-ar permite tinerilor să-și găsească un loc de muncă. „Sprijinirea tinerilor pentru a-și potrivi aspirațiile și abilitățile de muncă cu oportunitățile existente pe piața forței de muncă este o componentă importantă a activității OIM în vederea angajării tinerilor. Prin aplicația mobilă respectivă ne dorim să ajutăm tinerii să identifice abilitățile pe care le dețin și domeniul unde pot dezvolta cariere de succes”, a subliniat coordonatorul Programe OIM, Violeta Vrabie.

Publicitate

Studiile din domeniu, demonstrează că tinerii iau primele decizii privind alegerea profesiei la vârsta de 15-18 ani şi asupra acestor decizii influenţează mai mult rudele, prietenii și mai puțin propriile interese şi aspiraţii. Există totuși un interes sporit, dar şi o necesitate mai pregnantă de informare pentru autocunoaștere la etapa adolescenţei și din această cauză este critică intervenţia serviciului de ghidare în carieră.

„Ocuparea unui loc de muncă depinde de profesionalismul persoanei şi nu în ultimul rând de alegerea corectă a profesiei. De aceea, acțiunile ANOFM în comun cu partenerii se concentrează pe ghidarea corectă în carieră, pentru ca tinerii să își identifice profesia potrivită, ca mai apoi să se încadreze cu ușurință în câmpul muncii”, a spus directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru. În prezent, la ANOFM sunt înregistrați cu statut de șomer, aproximativ 4029 de tineri, cu vîrstele între 16-29 de ani. De la începutul anului, au fost încadrați în cîmpul muncii aproximativ 3938 de tineri.

Cele mai solicitate locuri de muncă sunt în domeniul agriculturii, bucătar, vânzător produse alimentare și nealimentare, cusător, frizer, tencuitor, operator în sectorul de producție, operator la calculatoare, tehnician, manager oficiu, consultant, contabil, economist, jurisconsult etc.

Aplicația este disponibilă în AppStore.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal