Comuniștii se iau de fundațiile de caritate ale socialiștilor și democraților: „În esență, sunt o spălare de bani”

Comuniștii se iau de fundațiile de caritate ale socialiștilor și democraților: „În esență, sunt o spălare de bani”

Astăzi, în plenul Parlamentului, comuniștii au propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de lege care „să elimine lacunele” din legislația referitoare la finanțarea transparentă a partidelor politice și a fundațiilor de caritate. Inițiativa însă a fost respinsă de majoritatea deputaților.

„De mulți ani Republica Moldova se confruntă cu problemele finanțării netransparente a partidelor politice și a fundațiilor de caritate, care sunt în esență o spălare de bani. Utilizând instrumentul transferului de imagine prin activitățile sale, fundațiile care conțin în denumirea lor numele politicienilor sau sunt asociate cu anumiți politicieni sau aprtide politice, se implică direct în activități de promovare politică, fapt interzis de legislație. Mai îngrijorător e faptul că în anturajul fundațiilor patronate de politicieni sau a companiilor care le finanțează, sunt persoane vizate în investigațiile pe marginea crimelor financiare de amploare”, a declarat comunista Elena Bodnarenco, propunând includerea pe ordinea de zi a unui proiect de lege care „vine să înlăture lacunele legislative descrise”.

Inițiativa a venit și în contextul activității deputaților democrați și socialiști în Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale presupusei imixtiuni a Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice.

Totodată, comuniștii propun și crearea unei comisii speciale pentru investigarea surselor financiare a fundațiilor de caritate a politicienilor.

„Propunem crearea unei comisii parlamentare speciale pentru investigarea surselor de finanțare a unor fundații de caritate precum „Edelweiss” a lui Vlad Plahotniuc sau „Din suflet” a primei doamne Galina Dodon. Judecând după amploarea acțiunilor acestor fundații de caritate, cantitatea de bani de pe conturile lor depășesc posibilitățile Moldovei întregi, unde mediul de afaceri este constrâns, iar numărul agenților economici activi se reduce permanent. Acest lucru poate însemna că fundațiile „Edelweiss” și „Din suflet” se finanțează din miliardul furat, dar și de peste hotare și că aceste resurse sunt folosite de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor în scopuri preelectorale”, se arată într-o declarație a fracțiunii PCRM.

„Din punctul nostru de vedere, subiectul poate și trebuie să fie obiect al investigării atente din partea unei alte comisii parlamentare, în activitatea căreia reprezentanții PCRM vor fi cei mai activi”, au adăugat comuniștii, care nu au propus subiectul creării comisiei astăzi în plenul Parlamentului.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal