„Ceea ce privește deciziile instituțiilor europene, ele sunt bazate pe fapte, pe informație reală. Poziția UE și a țărilor membre este foarte clară. Orice încercare de a limita sistemul democratic, de a folosi pretexte nedemocrate și, în acest fel, de a submina posibilitatea pentru o competiție politică liberă, de a submina caracterul liber al procesului electoral, ar putea fi luată ca bază împotriva angajamentului Republicii Moldova”, a declarat Peter Michalko.

Întrebat despre cât de ușor s-ar lăsa influențați europarlamentarii de o organizație de lobby, oficialul a menționat că „se știe foarte bine azi ce se întâmplă și în RM și în alte părți ale lumii”. „Trăim într-o societate unde nu se poate mușamaliza nimic ce se întâmplă, să se prezinte în mod distorsionat, în mod hibrid fapte care nu există . Vreau să subliniez că, în pofida acestor momente negative, trebuie în relațiile noastre să nu uităm și de dezvoltarea pozitivă, de rezultatele pe care le avem în relația noastră, care aduc beneficii pentru cetățenii de rând”, a adăugat Peter Michalko.

Săptămâna trecută, ParlamentulEuropean a adoptat o rezoluție critică, în care se menționează că „Moldova este prinsă în capcană de către interese oligarhice, puterea economică și politică se află în mâinile unui grup mic de persoane care își exercită influența asupra Parlamentului, a Guvernului, a partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului judiciar și mass-media”.

Premierul Pavel Filip a spus, ulterior, că această rezoluție este un document strict politic, care vine să favorizeze opoziția de la Chișinău.

Iar comisia de anchetă în cazul „Open Dialog” a menționat că fundația Ludmilei Kozlowska s-a ocupat de lobarea suspendării de către UE a macrofinanțării și influențarea eurodeputaților de luare a au unei poziții și mai dure față de Moldova, în cadrul ultimei rezoluții adoptate în Parlamentul European.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!