Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, exporturile vor crește, în anul 2019, cu circa 13,1%, iar importurile - cu 9,4%. Fondul de remunerare a muncii se va majora în valori nominale cu 9,4%, iar salariul mediu lunar brut al unui salariat din economia națională se va majora și va ajunge la 6.975 lei.

Cu referire la veniturile bugetului de stat pe anul 2019, oficialul a declarat, în cadrul comisiei parlamentare de profil, că acestea se preconizează a fi în sumă totală de peste 42 de miliarde de lei, cu o creștere față de cel curent cu 14,1%. 88,6 la sută din venituri provin din încasările din impozite și taxe, cu o creștere față de anul curent cu 12,6%. Intrările de granturi pentru susținerea bugetului și pentru proiectele finanțate din surse externe, se prognozează în sumă de aproape două miliarde de lei. Alte venituri vor constitui 6,7%.

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2019 se prevăd în sumă de 47 de miliarde de lei, cu o creștere de 13,5% comparativ cu cheltuielile prevăzute pentru anul 2018.  Acestea sunt determinate de necesitatea asigurării financiare a priorităților ramurilor, conform documentelor de politici naționale și sectoriale.

Pentru fondul rutier vor fi alocați peste un miliard de lei, pentru Programul de reparație a drumurilor publice naționale  -  950 mil. lei,  Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural – 900 mil. lei, Fondul pentru Eficiență Energetică – 480 mil. lei, Fondul ecologic național – 289,9 mil. lei, Fondul național pentru dezvoltare regională - 220 mil. lei, Fondul de susținere a populației  - 86,1 mil. lei și Fondul viei și vinului – 47,8 mil. lei.

Majorări de alocații sunt prevăzute pentru protecția socială – peste două miliarde de lei sau cu 29,9% mai mult față de anul curent, pentru servicii în domeniul economiei – 737 milioane de lei sau cu 9,9% în creștere față de 2018, pentru învățământ – 647 milioane de lei sau cu 6,5% mai mult față de anul curent.

Deficitul bugetului de stat este estimat la 5,5 miliarde de lei și urmează a fi finanțat atât din surse externe, cât și din cele interne.

Conform estimărilor, soldul datoriei de stat la situaţia din 31 decembrie 2019 nu va depăşi 63 de miliarde de lei, dintre care 59,1% - datorie de stat externă şi 40,9% - datorie de stat internă, înregistrând o majorare cu 6 miliarde de lei faţă de valoarea precizată pentru sfârşitul anului 2018.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!