
Lucru confirmat şi de preşedintele Franţei, într-o vizită în Belgia. Emmanuel Macron a întărit ceea ce deja presupuneam cu toţii şi anume că pledează pentru o Europă cu două sau trei viteze, să nu mai fie nevoie de aprobarea tuturor statelor pentru o anumită decizie.
https://www.digi24.ro/embed/stiri/externe/ue/bugetul-separat-al-zonei-euro-planul-prin-care-franta-si-germania-lasa-romania-in-urma-1036878?video=0&width=570&height=320
Se bate moneda pe integrare, însă marile economii ale Europei par doar că vor să se delimiteze de cei din ultima bancă ce trag proiectul în jos. Tentaţiile centrifuge ale unor ţări precum Ungaria, Polonia şi România pun în pericol integrarea şi atunci vor fi lăsate in ligile inferioare.
Către acolo ne îndreptăm şi asta ne va afecta. Un buget separat ar urma să vină şi într-un moment în care puterea de la Bucureşti calcă în picioare statul de drept şi valorile democratice, ceea ce ne va afunda şi mai tare.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a defilat îndelung cu propunerea unei reforme în interiorul zonei euro, imediat după ce a câştigat prezidenţialele. Multă vreme s-a aflat în situaţia în care a pledat singur pentru finanţarea separată a zonei euro şi pentru o uniune monetară puternică. Dar nu a renunţat niciodată să încerce să convingă Berlinul să accepte această idee. În cele din urmă a reuşit. A implementat ideea că este nevoie ca Europa să devină mai puternică şi mai suverană şi că Germania şi Franţa au obligaţia de a nu lăsa marile economii ale Europei să alunece în haos. Marea greşeală pe care blocul comunitar a făcut-o în ultimii 10 ani este că întotdeauna s-a dorit ca deciziile să aparţină tuturor celor 28 de state, spune preşedintele Franţei. Aşa că a propus schimbarea - oricine este împotrivă nu-i mai poate bloca pe ceilalţi.
Germania a fost multă vreme reticentă la propunerile Franţei. Este cea mai puternică economie a Europei, iar Angela Merkel s-a temut că, odată ce va exista un buget separat al zonei euro, acest lucru ar presupune subvenţii din statele cu excedente către cele în dificultate, ceea ce practic ar presupune un transfer de avuţie nemeritat.Citește mai departe pe digi24.ro.