Deputatul PL, Valerian Bejan, l-a întrebat pe ministrul Armașu, care prezenta deputaților proiectul legii bugetului de stat pentrul anul viitor, dacă sunt incluse la capitolul venituri încasările din recuperarea miliardului furat, aministia fiscală și acordarea cetățeniei contra plată.

„Acordarea cetățeniei contra plată nu generează încasări la bugetul de stat care se clasifică la conturi de venituri. Maxim poate să nimerească la contul de finanțări. În acest caz ar fi emisii de valori mobiliare de stat pentru acei cetățeni. În evantualitatea că vor fi investitori pentru a procura valori mobiliare de stat, în cadrul acelor circa 1 miliard 200 de milioane, dacă nu greșesc, care se preconizează emisii de valori mobiliare de stat pentru anul viitor, din această limită le vom acorda acestor investitori valori mobiliare de stat”, a declarat ministrul Finanțelor.

„Veniturile din aministia fiscală, dacă se vor materializa, se vor materializa în anul 2018. Pentru că - conform legii și termenilor stabiliți în actuala lege de declarare voluntară - toți termenii, și practic toată legea se epuizează până la sfârșitul anului fiscal 2018”, a spus Armașu cu referire la cetățenia contra plată.

În ceea ce privește miliardul, potrivit oficialului „la venituri avem preconizate anumite încasări de la o eventuală confiscare a bunurilor de la cei care au fost condamnați pentru frauda bancară”.

„La partea de venituri pare-mi-se este prevăzută suma de 300 sau 400 de milioane. În plus, mai sunt prevăzute și încasări de la vânzarea activelor celor trei bănci de mai departe, la partea de finanțare”, a adăugat el.

Precizăm că astăzi plenul Parlamentului examinează proiectul legii bugetului de stat pentru 2019. Prognoza macroeconomică prevede că Produsul Intern Brut (PIB), în termeni reali față de anul 2018, va fi în creștere cu 4%. Conform estimărilor, în anul 2019 veniturile bugetului public național vor fi în creștere cu 9,4% față de anul curent, cheltuielile – cu 9,7%, deficitul bugetar atingând nivelul de 2,7% din PIB, față de 2,6%, cât a fost în acest an. Citește AICI mai multe detalii despre specificul bugetului pentru anul viitor.

Amintim că, la 27 iulie curent, Parlamentul a adoptat Legea cu privire la amnistia fiscală, care prevede posibilitatea declarării bunurilor și surselor financiare care nu au fost anterior declarate, astfel fiind posibilă legalizarea acestora. Mișcarea a fost aspru criticată de opoziție, dar și de partenerii externi cum ar fi UE sau SUA.

La 31 mai curent, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la legea cetățeniei „prin investiții”, conform căreia persoanele străine care cumpără un imobil de 100 mii euro pot deveni cetățeni cu drepturi depline al R.Moldova, numel și prenumele acestor persoane urmând să fie secretizat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!