FOTO. Construcțiile cu termen depășit, de nelipsit în Chișinău: Cum arată unele clădiri care trebuie date în exploatare până la 1 ianurie 2019 și ce spun autoritățile

FOTO. Construcțiile cu termen depășit, de nelipsit în Chișinău: Cum arată unele clădiri care trebuie date în exploatare până la 1 ianurie 2019 și ce spun autoritățileConstrucții neterminate la timp este o problemă frecventă în municipiul Chișinău. Doar în sectoarele Buiucani și Centru, reporterul AGORA a identificat patru clădiri cu termen aproape depășit. Dacă e să dăm crezare anunțurilor afișate pe panourile informative, imobilele trebuie date în exploatare luna viitoare, însă orice trecător poate observa că lucrările sunt departe de a fi terminate.

Chiar dacă deadline-ul stabilit de companiile de construcții este „trimestrul IV al anului 2018” „decembrie 2018” sau „semestru II al anului 2018”, felul cum arată aceste clădiri neterminate sugerează că mai e nevoie de cel puțin câteva luni pentru a duce lucrările la bun sfârșit. Iată care sunt cele patru obiective care ilustrează diferența mare între ceea ce s-a promis și ceea ce se întâmplă în realitate.

Șantierul de pe str. G. Alexandrescu 3 Conform promisiunilor făcute de unii agenți imobiliari, această construcție aflată în apropierea lacului Valea Morilor trebuie să se transforme într-o casă luxoasă până pe 1 ianuarie 2019. Va reuși compania să-și onoreze angajamentele, ținând cont de etapa la care se află lucrările? Am sunat la numărul de telefon indicat pe panou pentru a pune această întrebare. La celălalt capăt al firului, un reprezentant al întreprinderii ne spune că în anunț s-a strecurat o greșeală, termenul adevărat pentru darea în exploatare fiind cel de-al doilea trimestru al anului 2019. 

Șantierul de pe str. Alba Iulia 128Această casă de locuit pentru două familii urmează să fie gata de primirea locatarilor „în ultimul trimestru al anului 2018”, dacă e să credem datelor anunțate pe panou. Azi construcția arată la fel cum arăta și la sfârșitul lunii octombrie: s-a construit doar fundamentul, restul fiind bare metalice și planșee din lemn. 

Aceeași clădire, acum câteva săptămâni: 


Șantierul de pe str. București 116

Aflat în imediata apropiere a Spitalului Municipal de Urgență, acest „obiectiv cu funcții comasate” urmează să găzduiască farmacii și oficii. Din nou, curiozitatea trecătorilor o stârnește termenul afișat pentru darea în exploatare - semestrul II al anului 2018. Reprezentanții companiei ne-au comunicat că au existat anumite dificultați legate de „teritoriul adiacent”, fapt pentru care sfârșitul lucrărilor se amână pentru prima jumătate a anului 2019. 


Șantierul de pe str. Ștefan cel Mare 169

„Decembrie 2018”. Acesta este termenul pentru darea în exploatare a acestui imobil de 14 etaje care se construiește în spatele Centrului de Finanțe și Business din Chișinău. 

Astfel de șantiere le putem găsi și în alte sectoare ale Capitalei, termenul de dare în exploatare fiind demult depășit. Spre exemplu, nu se cunoaște când vor fi date în exploatare imobilele de pe strada Alexandru cel Bun 115, Pietrarilor 2, Ștefan cel Mare 150 și Ștefan cel Mare 115/1.

La fel, nu puține au fost cazurile în care persoanele care au investit în construcția de apartamente s-au trezit și fără bani și fără locuințe, compania constructoare ajungând până la faliment. Chiar dacă inițiativa de construire a acestor obiecte aparține unor companii private, am încercat să aflăm dacă Primăria municipiului este interesată de soarta clădirilor neterminate sau dacă există vreun mecanism de contol și supraveghere a termenelor asumate. După ce i-am explicat la telefon starea lucrurilor, șeful Direcției Arhitectura și Urbanism a spus că e ocupat din cauza ședințelor, rugându-ne să revenim săptămâna viitoare. 

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Consilierul municipal PAS, Roman Cojuhari este noul director la Poșta Moldovei

Consilierul municipal PAS, Roman Cojuhari este noul director la Poșta Moldovei

Nivelul poluanţilor atmosferici este prea ridicat în Europa, avertizează Agenţia Europeană de Mediu

Nivelul poluanţilor atmosferici este prea ridicat în Europa, avertizează Agenţia Europeană de Mediu

Președintele american, Joe Biden de la tribuna Adunării ONU: „Lumea democratică e pretutindeni, (...) trăiește în moldovenii mândri”

Președintele american, Joe Biden de la tribuna Adunării ONU: „Lumea democratică e pretutindeni, (...) trăiește în moldovenii mândri”

Advertoriale
MAIB - „Leader in Card Performance 2021”, potrivit Mastercard

MAIB - „Leader in Card Performance 2021”, potrivit Mastercard

Infrastructură modernă de cartier, grație unui parteneriat dintre Inamstro și Primăria Municipiului Iași

Infrastructură modernă de cartier, grație unui parteneriat dintre Inamstro și Primăria Municipiului Iași

Mastercard a acordat FinComBank S.A distincția „Leader in Moneysend: Clickpay.md” pentru leadership în domeniul transferurilor bănești

Mastercard a acordat FinComBank S.A distincția „Leader in Moneysend: Clickpay.md” pentru leadership în domeniul transferurilor bănești

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Decizie CtEDO: Alexander Litvinenko, spionul otrăvit cu poloniu, a fost asasinat de agenți ai Federației Ruse
 • 2
  Bancnote murdare, rupte sau fără colțuri? Iată ce poți face dacă ai acasă bani deteriorați (GRAFIC)
 • 3
  Top cele mai sigure orașe din lume în anul 2021
 • 4
  Rămâi fără WhatsApp, dacă nu ți-ai schimbat telefonul de mult timp. Ce presupun noile actualizări
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.