Subiectul privind aprobarea unui nou mecanism, care ar permite  monitorizarea eficientă a Zonei de Securitate în vederea asigurării liberei circulații, a fost reluat joi, în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC), condusă de către delegația Republicii Moldova. Asupra acestui aspect s-a convenit la ședința precedentă, subiectul fiind agreat preliminar de către reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei și ai OSCE.

Potrivit Delegației RM în CUC, actualul regulament creează impedimente observatorilor militari în a efectua intervenții prompte de documentare în Zona de Securitate, în cazul apariției unor încălcări. O decizie privind necesitatea elaborării unui alt document a fost luată de Comisie și consemnată în protocolul semnat încă la 13 ianuarie 2017.

Demersul a fost însă blocat de partea transnistreană, care a condiționat examinarea subiectului cu lansarea discuțiilor pe aspecte ce vizează instituțiile penitenciare amplasate în orarul Bender, aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarilor. În lipsa unui compromis, subiectele de pe agendă au fost transferate pentru ședința din 29 noiembrie curent.

Ulterior, membrii CUC s-au deplasat la posturile Forțelor Mixte de Pacificare nr.1, nr.6 și nr.10, situate în sectorul de sud al Zonei de Securitate, cu scopul de a verifica gradul de pregătire pentru executarea serviciului pe timp de iarnă, nefiind constatate abateri de la reglementările stabilite de Comandamentul Militar Întrunit, se mai arată în comunicat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!