Subiectul privind aprobarea unui nou mecanism, care ar permite  monitorizarea eficientă a Zonei de Securitate în vederea asigurării liberei circulații, a fost reluat joi, în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC), condusă de către delegația Republicii Moldova. Asupra acestui aspect s-a convenit la ședința precedentă, subiectul fiind agreat preliminar de către reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei și ai OSCE.

Potrivit Delegației RM în CUC, actualul regulament creează impedimente observatorilor militari în a efectua intervenții prompte de documentare în Zona de Securitate, în cazul apariției unor încălcări. O decizie privind necesitatea elaborării unui alt document a fost luată de Comisie și consemnată în protocolul semnat încă la 13 ianuarie 2017.

Demersul a fost însă blocat de partea transnistreană, care a condiționat examinarea subiectului cu lansarea discuțiilor pe aspecte ce vizează instituțiile penitenciare amplasate în orarul Bender, aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarilor. În lipsa unui compromis, subiectele de pe agendă au fost transferate pentru ședința din 29 noiembrie curent.

Ulterior, membrii CUC s-au deplasat la posturile Forțelor Mixte de Pacificare nr.1, nr.6 și nr.10, situate în sectorul de sud al Zonei de Securitate, cu scopul de a verifica gradul de pregătire pentru executarea serviciului pe timp de iarnă, nefiind constatate abateri de la reglementările stabilite de Comandamentul Militar Întrunit, se mai arată în comunicat.