„Utilizarea acestor radiotelefoane în ţara noastră afectează în mod direct funcționarea reţelelor de telefonie mobilă 3G şi calitatea serviciilor, fapt care prejudiciază interesele a zeci de mii de consumatori”, explică ANRCETI.
Instituţia precizează că radiotelefoanele fixe în standardul DECT 6.0 sunt destinate pentru utilizare în ţările din America de Nord (frecvenţa de lucru a acestui standard este de 1920-1930 MHz, ea fiind utilizată pe continentul nord-american fără licență), standardul DECT 6.0 având un plan de frecvențe diferit de standardul european DECT.
În Europa, inclusiv în Republica Moldova, frecvența dată este alocată în bază de licență operatorilor de telefonie mobilă pentru rețele 3G, iar utilizarea de către consumători a radiotelefoanelor fixe DECT 6.0 pe teritoriul ţării noastre produce interferențe esențiale rețelelor mobile naționale. Locul apariției semnalului prejudiciabil poate fi stabilit uşor prin mijloace tehnice de control radio.
ANRCETI îndeamnă consumatorii care doresc să achiziționeze radiotelefoane fixe în standardul DECT să fie prudenți la efectuarea cumpărăturilor în magazine on-line americane, precum și la procurarea acestor terminale pe piața secundară din Republica Moldova, asigurându-se că aparatele respective nu utilizează standardul nord-american DECT 6.0.
Persoanele care utilizează radiotelefoane fixe în standardul DECT 6.0 riscă sancțiuni contravenţionale pentru producerea perturbațiilor prejudiciabile rețelelor publice de telefonie mobilă și împiedicarea funcţionării echipamentelor şi liniilor de telecomunicații. Pentru săvârşirea contravenţiilor menţionate, Codul Contravenţional prevede aplicarea unor amenzi de până 10. 000 de lei
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.