Bugetul de stat pentru anul 2019, votat vineri în prima dintre cele trei lecturi căruia este supus în Parlament, prevede 9,7 milioane de lei pentru întreținerea edificiul Președinției, inaugurat acum o lună de Igor Dodon și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Cu toate acestea, consilierul președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, consideră că e încă devreme să vorbim despre o sumă bătută în cuie. Principalul argument invocat de Lebedinschi este că bugetul „nu este adoptat și cu atât mai mult nu a fost promulgat de președintele Dodon”. Astfel, consilierul prezidențial spune că e prea devreme să vorbim despre suma destinată edificiului și să comentăm destinația banilor.

Mai mult, chiar dacă a fost inaugurată acum o lună, în clădirea Președinției încă nu-l găsim nici pe Igor Dodon, nici personalul acestuia.

„Clădirea își va începe activitatea în zilele imediat următoare”, ne-a asigurat Lebedinschi.

„Urmează să fie definitivate câteva aspecte. Cu privire la numărul persoanelor care vor activa – nu cunosc numărul lor exact, dar bănuiesc că urmează a fi mărit din contul personalului tehnic. Întrucât înainte Cancelaria de Stat era cea la balanța căreia era clădirea Președinției, personalul tehnic era și el în gestiunea aceleași instituții. Acum sursele financiare trec de la o instituție la alta”, a subliniat consilierul.

El însă nu ne-a putut spune câți oameni lucrează pentru președintele Dodon. „Solicitați informația asta de la secretarul general. Ce ține de politica de cadre, e competența lui”, a sugerat el. Contactat de AGORA, secretarul general al Aparatului Președintelui, Ruslan Flocea, nu a răspuns la telefon pentru a ne furniza cifra. 

Întrebat cât de adecvată i se pare suma de aproape 27.000 de lei pe zi pentru a întreține edificiul prezidențial, Lebedinschi a ales să nu comenteze.

„Nu știu care sunt cheltuielile la alte instituții de stat, la alte clădiri, după suprafață sau număr de personal. Nu pot să vă comentez ceva specific, domeniul economic nu e al meu”, ne-a anunțat consilierul.

Amintim că prețul total al renovării clădirii distruse și abandonate în 2009 s-au cheltuit circa 10 milioane de euro, bani achitați integral de Guvernul Turciei. Suma a inclus atât reparația sediului, cât și mobilierul necesar. Edificiul Președinției a fost inaugurat în timpul vizitei în R. Moldova a președintelui turc Recep Erdogan. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, i-a cerut lui Erdogan să sponsorizeze reabilitarea clădirii încă iulie 2017, în cadrul vizitei sale la Ankara.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!